Stravou proti zápalu

Stravou proti zápalu

Chronické zápalové ochorenia dosahujú v západnom svete epidemické rozmery. O to viac sú vedci zaneprázdnení skúmaním súvislostí medzi zápalom a životným štýlom. Súčasné moderné západné stravovanie je považované za hybnú silu rozvoja zápalu, ktorý je spúšťačom mnohých chronických ochorení.

Zápal je príčinou takmer každého ochorenia, ako napr. bronchitída, artritída, osteoporóza, roztrúsená skleróza, cukrovka, vysoký krvný tlak, Alzheimerova choroba, onkologické ochorenia, zápaly tráviaceho traktu, zápal čriev a žalúdka, pankreasu, Crohnova chorova, ulcerózna kolitída, intolerancie, alergie a i.

Zápal sa môže prejaviť v piatich rôznych formách, ako začervenanie, ako teplo, ako bolesť, ako opuch alebo ako zhoršená funkčnosť orgánov.

Za normálnych okolností je zápal prirodzeným obranným mechanizmom tela proti útočníkom a znečisťujúcim látkam. Nezdravá neprirodzená vysoko spracovaná komerčná strava a moderný nezdravý životný štýl môžu spustiť zápalové reakcie, ktoré sa časom vyvinú do chronického zápalu. Vo väčšine prípadov majú neodhalené chronické ložiská zápalu za následok vážne ochorenia. Aby sme tomuto vývoju zabránili, je nevyhnutná preventívna životospráva, ktorá by sa mala zamerať na zdravú a protizápalovú stravu.

Hlavné príčiny zápalu

Okrem stravy s nízkym obsahom životne dôležitých látok a acidobazickej nerovnováhy môže viesť k zápalu aj nadmerný dlhodobý stres, nedostatok spánku, nedostatok pohybu, málo slnka, veľa toxických látok v životnom prostredí, alergény, baktérie, vírusy a plesne. Včas nerozpoznaný a neliečený zápal vedie k chronickému zápalu, ktorý sa v konečnom dôsledku prejaví chronickým ochorením.

Trvalé vystavovanie sa organizmu škodlivým vplyvom núti náš imunitný systém pracovať na hranici svojich možností.

Priemerná strava v západnom svete je presýtená rafinovanou múkou, rafinovaným cukrom, pridanými a skrytými tukmi a cukrami, živočíšnymi bielkovinami a nekvalitnými tukmi, vysoko spracovanými potravinami s nízkym obsahom vitamínov a minerálnych látok, čo narúša acidobázickú rovnováhu a vedie k zápalovým reťazovým reakciám.

Prevažne strava s vyrovnanou acidobázickou rovnováhou s antioxidačnými životne dôležitými látkami, ako sú vitamíny, minerálne látky, omega-3 mastné kyseliny, vláknina, voda, je nevyhnutná na udržanie zdravých všetkých telesných funkcií a na predchádzanie chronickým zápalovým ochoreniam.

Nič lepšie neexistuje, ako prírodné protizápalové prostriedky, medzi ktoré môžeme zaradiť:

Čistú pramenitú vodu

Zdravé prirodzené stravovanie začína čistou pitnou vodou. Pravidelný prísun dostatočného množstva čistej vody bohatej na minerálne látky s mierne zásaditým pH (od pH7) alebo filtrovanej vody z vodovodu zabezpečíme organizmu správne fungovanie. Ak je organizmus dobre zásobený vodou, dokáže eliminovať škodliviny a zápalové toxíny. Obličky a močové cesty je možné preplachovať a detoxikovať iba dostatočným množstvom vody. Lymfatický systém sa dá vyčistiť a zabrániť tak zápalom iba dostatočným množstvom vody. Je dôležité, aby sme sa vyhýbali nefiltrovanej vode z vodovodu, často je kontaminovaná rôznymi zvyškovými toxickými látkami, napr. zvyškami hormónov, antibiotík a pod. Nevhodné sú aj minerálne vody balené v plastových fľašiach.

Citrón

Citrónová voda chutí mnohým ľuďom lepšie ako čistá prirodzená pitná voda. Voda s citrónom, ktorý má protizápalové vlastnosti, urýchľuje vyrovnanie acidobázickej rovnováhy a pomáha vyplavovať z organizmu problémové látky.

Horčík (magnézium)

Proti zápalom pôsobí aj dostatočný a vyvážený prísun minerálnych látok. Horčík je kráľom medzi minerálnymi látkami svojimi protizápalovými účinkami. Nedostatok horčíka môže podporiť rozvoj chronického zápalu.

Amarant, quinoa, proso, lúpaná pohánka, ovos, striedmo raž, celozrnná ryža, tekvicové semienka, mak, slnečnica, mandle, morské riasy, mangold, špenát, žihľava, bazalka , majorán a šalvia obsahujú veľa horčíka a preto by nemali chýbať v protizápalovej diéte.

Fermentované potraviny zmierňujú zápal

Ako probiotické superpotraviny, fermentované potraviny , ako je surová kyslá kapusta , nielen stimulujú trávenie a vyrovnávajú črevnú flóru, chránia tiež pred zápalom tým, že posilňujú imunitný systém proti infekcii prospešnými bakteriálnymi kultúrami. Avšak fermentované mliečne výrobky, ako je kefír, by sme mali konzumovať opatrne, patria medzi kyselinotvorné potraviny, teda prekysľujú organizmus, čo zase môže podporovať zápaly.

Špenát v protizápalovej diéte

Špenát je hviezdou medzi zeleninou. Špenátové listy majú nadpriemerný obsah vitamínov a minerálnych látok. Špenát obsahuje zdraviu prospešné fytonutrienty, karotenoidy a flavonoidy, ktoré podľa vedcov pôsobia ako protizápalové a protirakovinové látky.

Špenát ako vynikajúci zdroj antioxidantov vitamínov C a E, betakaroténu, mangánu, zinku a selénu pôsobí ako prirodzený ochranný štít pred oxidačným stresom a z neho vyplývajúcimi zápalovými ochoreniami.

Brokolica ako súčasť protizápalovej diéty

Brokolica je bohatá na vitamín C, minerálne látky, protirakovinové a detoxikačné fytonutrienty, ako sulforafan a glukozinoláty. Okrem toho má brokolica vysoké hladiny kempferolu . Tento flavonoid údajne znižuje účinky alergénov v tele, čím výrazne znižuje pravdepodobnosť zápalových ochorení.

Riasy v protizápalovej diéte

Morské riasy ako kombu, wakame a arame majú vysoký obsah fukoidánu, komplexného uhľohydrátu, ktorému sa pripisujú protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Riasy sa používajú ako všestranné liečivé rastliny v tradičnej čínskej medicíne (TCM). Vláknina, ktorú obsahujú, tiež prečisťuje tráviaci trakt a podporuje metabolizmus tukov.

Cibuľa a cesnak majú protizápalové účinky

Cibuľa a cesnak patria do čeľade allium, ktoré sú známe svojimi zdraviu prospešnými zlúčeninami síry. Kým cibuľa využíva na obranu proti zápalovým procesom molekulu síry a antioxidant kvercetín, osvedčeným domácim liekom na zápaly je aj cesnak. Jeho špeciálne zlúčeniny síry stimulujú ochranné mechanizmy imunitného systému proti rôznym patogénnym votrelcom.

Kurkuma a zázvor

Podľa prastarej tradície sa kurkuma a zázvor používajú v tradičnej indickej aj čínskej medicíne ako silné protizápalové látky. Ešte účinnejšie ako kurkumový esenciálny olej je oranžovo-žlté farbivo kurkumín. Jeho protizápalová účinnosť je vraj porovnateľná so silnými chemickými liekmi bez vedľajších účinkov.

Čerešne

Čerešne sú údajne 10-krát účinnejšie v boji proti zápalu ako aspirín. Najnovšie výskumy dokonca uvádzajú červené ovocie ako najsilnejšie protizápalové, aké príroda ponúka. Ako zodpovedná zložka bol identifikovaný antioxidačný rastlinný pigment anthokyanín, ktorý patrí do skupiny flavonoidov. Predpokladá sa, že tento antokyanín nielen zastavuje oxidačné procesy v tele, ale tiež úžasne funguje ako alternatívny prostriedok proti bolesti.

Papája a čučoriedky

Okrem čerešní majú antioxidačné a protizápalové účinky čučoriedky a papája. Tieto dva druhy ovocia konzumujeme v prirodzenej čerstvej podobe, ale dajú sa úžasne spracovať na lahodné smoothie.

Omega 3 mastné kyseliny proti zápalom

Omega 3 mastné kyseliny , sa nachádzajú v rastlinách, napr. v konopnom oleji , ľanovom oleji, chia oleji, oleji z vlašských orechov, v konopných , ľanových semiačkach, v chia semiačkach, vlašských orechoch a hrajú kľúčovú úlohu v nutričnej terapii zápalových ochorení. Takzvaná kyselina alfa-linolénová je schopná neutralizovať 4-násobne nenasýtenú mastnú kyselinu arachidónovú, ktorá je považovaná za spúšťač mnohých zápalových procesov. Zo živočíšnych zdrojov na omega 3 mastné kyseliny sú ryby, vajíčka od sliepok z voľného výbehu a prepeličie vajíčka.

PROTIzápalové stravovanie znamená vyhýbanie sa PROzápalovým potravinám

Naša bežná strava by mala byť vyvážená plnohodnotná s dostatkom výživných látok.

Ak však už trpíme chronickým zápalovým ochorením, mali by sme zmeniť svoje stravovacie návyky a prejsť na protizápalový stravovací režim, vyhýbať sa prozápalovým potravinám, teda takým , ktoré vo veľkom množstve spôsobujú a udržujú v organizme zápaly.

Medzi tieto potraviny patria predovšetkým vysoko priemyselne spracované potraviny všetkého druhu, ako sú sladkosti a všetko, čo obsahuje rafinovaný cukor, hotové omáčky, sladené a ochutené nápoje, hotová pizza, klobása, syry, hotové dezerty, ovocné jogurty a ostatné mliečne výrobky a tiež pečivo, najmä s obsahom lepku, biela múka, buchty, koláče, šišky, spracované mäso, údeniny, konzervy, nízkotučné potraviny, prídatné látky v potravinách, margaríny, výrobky v ktorých sa nachádzajú trans-mastné tuky, ostatné polotovary, potraviny rýchleho občerstvenia.

Ďalej by sa v protizápalovej diéte mali vo všeobecnosti obmedziť živočíšne produkty, keďže mäso a niektoré mliečne výrobky obsahujú veľa kyseliny arachidónovej, ktorá, ako už bolo spomenuté, spúšťa zápal.

Protizápalové stravovanie vylučuje konzumáciu alkoholu, najmä destilátov, zrnková káva s mierou.

Posilňujme preto svoj imunitný systém nielen preventívne ale  pravidelne stravou bohatou na životne dôležité vitamíny, minerálne látky, antioxidanty, flavonoidy vo forme zeleniny, paradajky, baklažán a zemiaky (predpokladá sa, že pôsobia prozápalovo) by sme mali konzumovať striedmo, ovocia, odporúča sa s mierou konzumovať grepy, pomaranče, figy, ďatle, ananás, sušené ovocie z dôvodu vyššieho obsahu nerozpustnej vlákniny a horšej stráviteľnosti.

Jedlo si propravujeme šetrnou formou varením, dusením a varením v pare.

 

 

zdroj: https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/ernaehrungsformen/gesunde-ernaehrung/entzuendungshemmende-lebensmittel, autor Carina Rehberg, odborný garant Gert Dorschner, 16.marec 2022