Tuky (lipidy)

Tuky (lipidy)

Živočíšne tuky (nasýtené) sú považované za príčinu vzniku kardiovaskulárnych ochorení, nádorových ochorení, obezity, diabetes mellitus a iných civilizačných ochorení. Ako protihodnota sú odporúčané rastlinné tuky s odôvodnením, že pre ľudský organizmus sú zdravšie. Potravinársky priemysel začal vyrábať produkty s nízkym obsahom tukov. Tieto výrobky sú však syntetickými náhradami masla, bravčovej, husacej, kačacej masti. Avšak ako sa tieto výrobky vyrábajú a čo presne obsahujú je pre mnohých z nás jednou neznámou. Všetky náhrady živočíšnych tukov tzv. margaríny a mnohé iné umelé tuky sa vyrábajú hydrogenizáciou, ktorej cieľom je predĺžiť ich životnosť, získať správnu konzistenciu, chuť a vôňu. Čo znamená hydrogenizácia? Hydrogenizácia znamená stužovanie a je to zmena kvapalného rastlinného oleja na tuhé rastlinné tuky pod vysokým tlakom a pri vysokej teplote. Týmto procesom vznikajú tzv. trans-mastné tuky. Trans-mastné kyseliny sú zdraviu škodlivé. Výskumné štúdie potvrdzujú, že majú vplyv na ľudský organizmus, môžu spôsobiť ťažké degeneratívne stavy, Alzheimerovú chorobu a demenciu. Trans-mastné tuky sa nachádzajú v rôznych priemyselne vyrábaných cukrovinkách, napr. zákuskoch, sladkom pečive, čokoládach, keksíkoch, zmrzlinách, piškótach, koláčoch, chlebe a pečive, chrumkách, vyprážaných jedlách, čipsoch a polotovaroch. Trans-mastné tuky môžu poškodzovať celkovú imunitu, sú spájané s diabetes mellitus, aterosklerózou, nádorovými ochoreniami, psychickými problémami, poškodzujú obličky a pečeň a mnohé ďalšie ochorenia. Vo všeobecnosti nadmerná konzumácia tukov negatívne ovplyvňuje hormonálny systém, funkciu štítnej žľazy, žlčníka a pečene. Poďme sa na tuky pozrieť z tej pozitívnejšej stránky. Tuky tvoria spolu s bielkovinami a sacharidmi dôležitú zložkou našej stravy, zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe energie, teda tvoria funkciu energetickú, v tukoch sú rozpustné niektoré vitamíny, tuky sa ukladajú okolo vnútorných orgánov, čím im poskytujú ochranu, sú zdrojom esenciánych mastných kyselín, sú potrebné pre tvorbu pohlavných a nadľadvinových hormónov, tvoria stavebnú súčasť buniek. Je otázkou, ktoré tuky máme konzumovať a aké množstvo.Tuky na základe obsahu mastných kyselín delíme na nasýtené živočíšneho pôvodu, nenasýtené rastlinného pôvodu, ktoré delíme na mononenasýtené omega-9, polynenasýtené omega-3 a omega-6 a už spomínané trans-mastné kyseliny, ktoré sú z pohľadu zdravia stále predmetom diskusie. Trans-mastné kyseliny sa v strave nachádzajú prirodzeným spôsobom to zn. že sú vytvárané pomocou baktérií v zažívacom trakte oviec a dobytka a prechádzajú do mäsa a mlieka, druhá možnosť je hydrogenizácia tukov (margaríny) a nakoniec tepelnou úpravou to zn. zohrievaním na vysokú teplotu pri pražení a pečení. Ak chceme aby sa náš metabolizmus a celkové zdravie uberalo správnym smerom je potrebné, aby sme tuky konzumovali striedmo, s mierou živočíšne a uprednostňovali kvalitné rastlinné tuky to znamená aby živočíšne tuky, rastlinné omega-3, omega-6 a omega-9 zodpovedali individuálnym potrebám každej ľudskej bytosti a správne ovplyvňovali tvorbu energie a celkového metabolizmu. V súčasnosti máme v ponuke množstvo rôznych olejov z rôznych rastlín v BIO a NEBIO kvalite, rafinované, za studena lisované. Aby sme vedeli, ktorý olej použiť mali by sme si vysvetliť aké sú to rafinované oleje a oleje lisované za studena-panenské.

Rafinované oleje vznikajú lisovaním za vysokých teplôt a tlakov, čím dochádza k značnému znehodnoteniu prospešných látok. Po tomto procese sa oleje ešte ďalej chemicky upravujú z dôvodu zníženia kyslosti, zároveň sa však odstránia aj látky, ktoré sa pri vyšších teplotách rozkladajú na škodlivé, vznikajú karcinogénne látky a preto sú vhodnejšie na pečenie a praženie.

Za studena lisované oleje, ktoré nazývame panenské oleje sa vyrábajú lisovaním za studena najviac do 40 st. bez chemickej úpravy, ide o tzv. prvé lisovanie. Tieto oleje sú vhodné na prípravu studenej kuchyne, do šalátov, nátierok, marinád, je možné ich zamiešať do pokrmu. Oleje si šetrnou výrobou uchovávajú všetky účinné látky pre ľudský organizmus, sú vhodnejšie na konzumáciu ako oleje získané rafináciou. Ktoré oleje a tuky by sme mali používať? Pozornosť budeme venovať nasledovným olejom a tukom.

OLIVOVÝ OLEJ

Olivový olej sa vyrába lisovaním plodov olivovníka-olív. Používa sa na varenie, v kozmetike, v lekárenskom priemysle. Najväčším producentom olivového oleja je Španielsko, Grécko, Taliansko. Spolu vyrobia 75% svetovej produkcie. Kvalita olivového oleja závisí od kvality spracovania olív. Lisuje sa za studena. Najkvalitnejší je Extra panenský olivový olej. Olivový olej obsahuje nielen nasýtené mastné kyseliny, mononenasýtené mastné kyseliny, polynenasýtené mastné kyseliny ale aj minerály ako sodík, draslík, vápnik, železo a vitamíny E a K.

Olivový olej a jeho vplyv na zdravie

1.prevencia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení

2.prevencia pred vznikom rakoviny

3.znižuje „zlý“ cholesterol

4.zlepšuje trávenie

5.zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov, pokožky, zlepšuje pohyblivosť kĺbov

6. detoxikuje organizmus

7. výborný antioxidant

8. má antibakteriálne a antiseptické účinky

9.blahodárne prospieva mozgu, nervovej sústave

10.antidiabetikum (znižuje glykémiu a zvyšuje koncentráciu inzulínu v krvi-štúdia rímskej univerzity La Sapienza)

Nesmieme zabúdať, že olivový olej má nielen priaznivé účinky na organizmus ale pri jeho nadmernej konzumácii môže vyvolať aj negatívne účinky ako napr. nadváha až obezita, hnačku, vysoký krvný tlak, zažívacie problémy, zvýšený cholesterol.

Denne sa odporúča skonzumovať najviac 10g olivového oleja.

Kvalita olivového oleja:

1.Olivový olej - spracováva sa chemicky, má nevýraznú chuť, slabú kvalitu a kyslosť cca 3,1-3,3%. Bod zadymenia 210 st.

2.Panenský olivový olej - lisuje sa za studena, ide o strednú kvalitu, kyslosť cca 1,9-2% môže sa použiť na tepelnú úpravu ako aj za studena. Bod dymenia 201 st.

3.Extra panenský olivový olej – lisuje sa za studena, ide o najvyššiu kvalitu so zachovaním všetkých prospešných látok. Kyslosť cca 0,7-0,8%. Používa sa v studenej kuchyni.

Kde všade môžeme použiť olivový olej.

Olivový olej na priamu konzumáciu, pridávaním do šalátov, na prílohy, do polievok, nátierok.

Olivový olej na vyprážanie, bod dymenia dosahuje pri 180 st.

Olivový olej môžeme použiť na poranené miesto na koži napr. popáleniny alebo inak poranené miesto na koži, taktiež môžeme použiť na suchú pokožku.

Olivový olej ako prevencia 1 ČL, v prípade zápchy 1PL, antidiabetikum 1PL

SLNEČNICOVÝ OLEJ

Slnečnicový olej má jemnú chuť a svetložltú farbu. V ponuke máme rafinovaný a za studena lisovaný panenský. Slnečnicový olej sa používa prevažne do šalátov a na varenie, a tiež ako zvláčňujúca zložka v kozmetike. Má svetložltú farbu a jemnú chuť. Vzhľadom na vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín by nemal byť ohrievaný nad teplotu 100 st. Bod dymenia za studena lisovaného je 110 st., rafinovaného 230 st. a s vysokým obsahom kyseliny olejovej 180 st. Mal by sa používať len na prípravu studenej kuchyne pre vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín. Pri vyšších teplotách nad 60 st. dochádza k štiepeniu tukov, čo znamená, že sa do organizmu dostávajú karcinogény. Odporúča sa striedať slnečnicový olej s inými olejmi.

Slnečnicový olej obsahuje kyseliny:

1.kyselina palmitová 4-9%

2.kyselina stearová 1-7%

3.kyselina olejová 14-40%

4.kyselina linolová 48-74%

Okrem kyselín obsahuje aj vitamíny E a K.

Účinky na organizmus

1. prevencia kardiovaskulárnych ochorení

2. pozitívne pôsobí na trávenie a vyprázdňovanie

3. pozitívne vplýva na nervovú sústavu

REPKOVÝ OLEJ

Repkový olej poznáme rafinovaný a lisovaný za studena.

Rafinovaný repkový olej obsahuje vyšší podiel prospešných nenasýtených mastných kyselín, pre organizmus. Repkový olej rafinovaný má bod dymenia do 215 stupňov, čo je pri vyprážaní veľkým plusom, čo zaručuje, že je tepelne stabilný. Ak hovoríme o nerafinovanom repkovom oleji, tak tento olej je podstatne zdravší, pretože je lisovaný za studena a účinné látky sú v ňom zachované. Nerafinovaný olej je vhodný na studenú a aj teplú prípravu jedál. Navyše repkový olej lisovaný za studena má vyvážený pomer omega 3 a omega 6 mastných nenasýtených kyselín (1:2). Najlepšie je používať repkový olej v BIO kvalite, jednak máme záruku, že obsahuje zdraviu prospešné látky a repka olejnatá nie je geneticky modifikovaná.

Repkový olej sa odporúča používať striedmo a v malom množstve, teda oleje treba striedať, pretože každý olej má svoje pre a proti. Pri vysokej konzumácii môže dochádzať k zvýšeniu hladiny cholesterolu či obezite.

Repkový olej obsahuje: vitamín E, vitamín K, cholín, kyselina olejovú, omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny.

Repkový olej a účinky na organizmus:

Jeho pozitívne účinky sa môžu prejaviť pri striedmom použití za studena lisovaného a najviac 2-3 krát do týždňa.

1.prevencia rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení

2. antioxidant

3. priaznivo vplýva na trávenie a vyprázdňovanie

4. podporuje imunitný systém

5. detoxikuje organizmus

RYŽOVÝ OLEJ

Zdroj: magazín o zdraví Rehabilitace.info

Ryžový olej je prírodný antioxidant, spomaľuje proces starnutia, znižuje hladinu cholesterolu v krv, zabraňuje procesu pigmentácie melaninu, zabraňuje preniknutiu ultrafialových lúčov do pokožky, používa sa tiež v kozmetike.

Obsahuje:

1.olejovú mastnú kyselinu 46%

2.mastnú kyselinu linolovú 36%

3.mastnú kyselinu linolenovú 1%

4.vitamíny E, A, PP(kyselina nikotínová), vitamíny skupiny B

Kde môžeme použiť ryžový olej

V kuchyni je vhodný na dlhé varenie, používa sa k príprave mäsa, príloh, k pečeniu, na prípravu majonéz, do šalátov, omáčok, dresingov. Je ideálny na pečenie, smaženie, fritovanie.Jeho použitie k príprave jedla je výhodné z ekonomického hľadiska, lebo v procese varenie jeho spotreba je o 20% nižšia v porovnaní s inými druhmi olejov.

V kozmetike sa využíva v starostlivosti o rast vlasov, rias a obočia, pridáva sa do kozmetických prípravkov, dobre vyživuje a ochraňuje všetky druhy pleti, ako prírodný antioxidant predlžuje mladistvosť pokožky, je hypoalergénny, regeneruje pokožku, vhodný na ochranu detskej pokožky, zabraňuje vzniku vrások, zvyšuje pevnosť a pružnosť pokožky.

Ghee – vyčistené alebo aj prepustené maslo

Maslo Ghee je dobrý tuk, neobsahuje soľ ani laktózu, nepripaľuje sa, bod dymenia má až 250 st. Pôsobí blahodárne na tráviace ústrojenstvo. Spolu s kokosovým olejom sa radí medzi najzdravšie tuky. Obsahuje vitamíny, minerály, bielkoviny, sacharidy, vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík, zinok, fluorid, selén, cholín, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú, omega 3 mastné kyseliny a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A,B,E,K.

Aké má maslo Ghee účinky.

Ak zaradíte tento tuk do svojho jedálnička, pomôže vám s nasledovnými zdravotnými ťažkosťami:

1. prevencia rakoviny

2. podporuje trávenie a celkovo metabolizmus

3. chráni bunky

4. zlepšuje vyprázdňovanie a prečisťuje tráviaci trakt

5. prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

6. znižuje vysoký krvný tlak

7. znižuje vysoký cholesterol

8. podporuje kostné a kĺbové tkanivo

9. prevencia osteoporózy

10.podporuje funkciu mozgu a pamäte

11.odstraňuje migrény a pôsobí priaznivo na nervový systém

12.zabezpečuje zdravé vlasy, nechty a pokožku

Kde môžeme maslo Ghee použiť?

Maslo Ghee môžeme použiť ako v studenej tak aj v teplej kuchyni. Je vhodné na vyprážanie, pridať do nátierok, na chlebík, do omáčok, na mäso, na cestoviny, do ryže, obilninovej kaše, do koláčov, nátierok .....

Ak si chcete Ghee pripraviť  doma, tu  je recept.

Budeme potrebovať: hrniec, 250 g klasického masla, lyžicu, látku (gáza, čistá utierka), sklenená nádoba s vrchnákom.

Maslo vložíme do hrnca a roztápame ho na malom ohni (nízkej teplote). Keď bude maslo úplne roztopené a horúce, tak sa začne uvoľňovať voda a mliečna bielkoviny (laktóza). Pena, ktorá sa na povrchu objaví, odstránime lyžicou. Keď sa maslo úplne rozhorúči ostatky mliečnej bielkoviny sa usadia na dno. Plameň vypneme, maslo odstavíme na chladnú platničku a čakáme, kým sa všetky hrudky a usadeniny usadia na dno. To čo ostane plávať na vrchu, opäť pozbierame lyžicou a vyhodíme. Hotové ghee precedíme cez látku, utierku alebo gázu. Precedené maslo ghee vylejeme do skleneného pohára a necháme otvorený až do vychladnutia masla. Po vychladnutí maslo ghee má konzistenciu masla, môžeme ho zatvoriť a odložiť do chladničky alebo iné chladné miesto, dlho vydrží aj pri izbovej teplote.

KOKOSOVÝ OLEJ

Kokosový olej radíme medzi rastlinné tuky, je to vlastne dužina kokosového orecha, ktorý je plodom kokosovej palmy. Kokosový olej je tuhého skupenstva, topí sa pri teplote 25 st. Kokosový olej sa dlhodobo využíva k vonkajšiemu použitiu, na pokožku, nechty, vlasy, masáž, je populárny použitím v kozmetike či už pre svoje účinky, ale i pre svoju príjemnú vôňu.

Čoraz viac sa používa aj na prípravu teplej kuchyne. Názory na jeho účinky sú rôzne. Jedny štúdie hovoria o jeho vysokej prospešnosti, vyzdvihujú ho ako „superpotravinu“ iné štúdie prezentujú jeho škodlivosť, považujú ho za viac škodlivý ako živočíšny tuk. Je na každom z nás, kde ho zaradíme či medzi škodlivé alebo prospešné oleje. Napriek tomu sa pokúsim zhrnúť jeho vlastnosti a vplyv na organizmus. Kokosový olej je čistý rastlinný tuk, ktorý obsahuje veľké množstvo nasýtených mastných kyselín, preto je považovaný za tuk, ktorý škodí zdraviu. Obsahuje pozitívne kyseliny, kyselinu kaprinovú, kaprylovú, myristovú a kyselinu laurovú, ktorá má silné antibakteriálne a antivírusové účinky.

Medzi ďalšie účinky patrí:

1.zvyšuje aktivitu štítnej žľazy

2.odporúča sa diabetikom

3.podporuje látkovú výmenu

4.znižuje záťaž nadobličiek

5.zlepšuje trávenie

6.zmierňuje bolesti pri artritíde

7.pomáha pri depresiách a neurózach

8.pozitívne účinky pri herpese

9.pomáha pri niektorých Candidách

10.podporuje imunitu

11.pomaľuje prejavy starnutia

12.prečisťuje organizmus

13.znižuje hladinu cholesterolu

Čo obsahuje Kokosový olej?

Kokosový olej obsahuje minerály mangán, železo, vápnik, fosfor, selén, meď, zinok, 99% tuku, vitamíny  E, K, kyselinu linoleovú, kyselina olejová a omega 6 mastné kyseliny.

Kde môžeme kokosový olej použiť?

Kokosový olej môžeme použiť ako potravinu na varenie, pečenie a smaženie, extra panenský nerafinovaný má bod dymenia 177 st. a kokosový olej rafinovaný 232 st., v kozmetike, v starostlivosti o telo a tvár ako hydratačný krém, na nechty, vlasy, na masáž, po opaľovaní, po holení, ako balzam na pery, ako krém na detské zadočky, na hojenie rán a popálenín, na ekzémy a dermatitídy, pri mykózach a plesniach , ako odpudzovač hmyzu a i.

Kokosový olej má teda veľa pozitív pre ľudský organizmus. Napriek pozitívam musíme byť pri konzumácii kokosového oleja obozretní a konzumovať ho s mierou, pretože pri nadmernej konzumácii si vypestujeme prinajmenšom obezitu. Aj tu platí „všetko s mierou“.

AVOKÁDOVÝ OLEJ

Avokádo plod hruškovca amerického ale poznáme ho aj pod názvom maslo tropických lesov, je typ tropického ovocia. Po dozretí je zvonku tmavozelenej až čiernej farby, dužina je krémovej farby po svetlozelenú až žltú farbu. Dužina sa dobre rozotiera, ako maslo. V strede plodu sa nachádza veľká jedlá kôstka, ktorú môžeme nechať v kvetináči naklíčiť. Avokádo môže mať tvar hrušky, može byť oválny až guľovitý. Má silnú hladkú šupku s lesklou zelenou farbou. Určite každý z nás toto exotické ovocie ochutnal. Jeho chuť je jemná a nevýrazná, čo predurčuje toto ovocie pripraviť na sladký aj slaný spôsob. Svojou nutričnou hodnotou a účinkami ho považujeme za exotickú bombu plnú zdravého tuku, obsahuje ho od 15% až 20% na 100 g, vitamínov a minerálov.

Zloženie:

Stredne veľké avokádo obsahuje:

4.02g bielkovín, 322 kalórií a 13.5g vlákniny.

Vitamíny: A, C, B1,B2, B6, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, niacin, K a E

Minerálne látky: draslík, horčík, vápnik, zinok, železo, selén, meď, mangán, fosfor

Aké má pozitívne účinky na organizmus?

1.antiseptické účinky

2.detoxikuje organizmus

3.hydratačný účinok na pokožku

4.pomáha pri strese

5.stimuluje funkciu pečene

6.obsahuje vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín-prevencia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení

7.podporuje tvorbu buniek

8.podporuje imunitu

9.pri pravidelnej konzumácii znižuje hladinu cukru v krvi

10.zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu

Avokádový olej za studena lisovaný je považovaný za veľmi prospešný pre naše zdravie. Obsahuje najviac mononenasýtených tukov zo všetkých olejov. Prospešne vplýva na znižovanie cholesterolu, má 2x viac luteinu ako olivový olej. Je výborný ako prevencia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení. Okrem telu prospešných tukov obsahuje aj významné množstvo vitamínov a minerálov hlavne vitamíny skupiny B. Môže sa používať v studenej aj teplej kuchyni. Bod dymenia má najvyšší zo všetkých olejov, môže dosiahnuť až 270-300 st.

Ľanový olej

Ľanový olej sa získava z ľanových semiačok lisovaných za studena. Tento zdraviu prospešný tuk obsahuje množstvo mononenasýtených omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Olej má pozitívny vplyv na celkové zdravie človeka. Okrem týchto olejov obsahuje vitamíny E, skupiny B, cholin.

Kde môžeme ľanový olej použiť?

Na vonkajšie použitie pri ekzémoch, dermatitídach, vyrážkach, popáleninách ale aj na otvorené rany potieraním 1x denne.

Na vnútorné použitie pri nepravidelnej stolici, zápche, vysokom tlaku, vysokom cholesterole, pri cukrovke 2. typu, pri onkologických ochoreniach, kardiovaskulárnych ochoreniach, žlčníkových kameňoch, astme, tráviacich ťažkostiach, kŕčových žilách, bolestivej menštruácií, migréne.

Ľanový olej nie je vhodný na tepelnú úpravu. Tepelnou úpravou stráca účinok.

Aké má účinky na naše zdravie?

1.detoxikuje organizmus

2.stimuluje imunitný systém

3.priazniv pôsobí pri migrénach

4.znižuje cholesterol v krvi

5.znižuje vysoký krvný tlak

6.ochraňuje bunky a podporuje rast nových

7.ničí nádorové bunky

8.má antiseptické účinky

9.urýchľuje metabolizmus

10.upravuje vyprázdňovanie

11.upravuje hladinu cukru v krvi

12.pomáha liečiť kožné ochorenia

13.prečisťuje cievy od zlého cholesterolu

14.priaznivo pôsobí pri astme

15.zmierňuje bolestivú menštruáciu

16. riedi krv

MASLO

Maslo sa vyrába výlučne zo smotany z mlieka najčastejšie z kravského alebo kozieho. Obsahuje mliečny tuk a vodu. Maslo sa vyrába zo sladkej smotany. Ako maslo môže byť označený výrobok, ktorý obsahuje najmenej 80% tuku

Poznáme tieto druhy masla:

Podľa obsahu tuku:

1.s obsahom mliečneho tuku najmenej 75%

2.so zníženým obsahom mliečneho tuku najmenej 61%, tzv polotučné

3.s nízkym obsahom mliečneho tuku do 41% sa označujú ako mliečna pomazánka

4. s obsahom tuku31-36% tuku sa označuje ako pomazánkové maslo

5. zmes živočíšnych alebo rastlinných tukov s obsahom mliečneho tuku max 3%

Podľa trvanlivosti:

Z najlepšej smotany s obsahom vody najviac 16% sa vyrába Výberové maslo.

Čerstvé maslo obsahuje viac vody a má spotrebnú lehotu do 20 dní.

Stolové maslo, ktoré bolo zmrazené na -18 st. a skladované najviac 24 mesiacov odo dňa výroby, ide o najmenej kvalitné maslo, obsahuje najviac vody a srvátky.

Maslo, ktoré nemá žiadny prívlastok sa môže skladovať až 55 dní odo dňa výroby a má na obale vyznačený dátum minimálnej spotreby.

Maslo s najnižšou energetickou hodnotou 42% vody a len 53 % tuku obsahuje nízkoenergetické maslo.

Zloženie

Maslo obsahuje nasýtené tuky, kyselinu laurovú a linolovú, bielkoviny, vápnik, sodík, vitamín A, D, E a anitioxidanty.

Aký má význam pre naše zdravie?

Z pohľadu kvality je najdôležitejšie z akého mlieka je maslo vyrobené. Najprospešnejšie je maslo organického pôvodu to znamená, že kravičky sa pasú na čerstvej tráve, ktorá neobsahuje chemické látky a nie sú im podávané hormóny, antibiotiká, žiadne krmivo, ktoré by obsahovalo pridané látky, teda ide o ekologický chov. Najzdravšie by bolo maslo vyrobené z nepasterizovaného mlieka ktoré si uchováva všetky potrebné látky pre náš organizmus. Pasterizáciou sa nielen ničia baktérie ale aj vitamíny, minerály a enzýmy. Pasterizované mlieko mení svoju štruktúru a teda pre náš organizmus je menej vhodné.

Maslo dodáva nášmu organizmu esenciálne mastné kyseliny, priaznivo pôsobí na hormonálnu rovnováhu, prospieva srdcu a cievam, udržiava steny ciev pružné, má výborný vplyv na pleť a kvalitu vlasov. Vďaka kyseliny linolovej priaznivo pôsobí ako prevencia proti nádorovým ochoreniam, pôsobí ako antioxidant. Maslo má význam pre vývoj mozgu a nervový systém u detí. Maslo by sme teda mali zaradiť do svojho jedálnička ale opäť, všetko s mierou.

BRAVČOVÁ MASŤ

Možno sa pýtate prečo som zaradila masť medzi zdraviu prospešné tuky. Pokúsim sa túto otázku zodpovedať a vyzdvihnúť jej pozitívne vlastnosti.

100 g masti má tieto nutričné hodnoty:

Tuky 100 g z toho nasýtené 32 g

polynenasýtené tuky 11 g

mononenaýtené tuky 41

Minerálne látky: sodík 27 mg, draslík 15 mg, železo 0,1 mg, vápnik 1 mg

Vitamíny: A 37IU, B12 0,1 mcg

Bielkoviny 0,1 g

Ako vidieť zo zloženia, masť obsahuje vo svojich 100 g nasýtených tukov 32 g, obsahuje teda vyvážený pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín, kyselinu olejovú, ktorá pôsobí preventívne proti vzniku diabetes mellitus, očným chorobám a tiež pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Kyselinu linolovú- omega - 6 mastnú kyselinu znižuje hladinu cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobí na krvný tak, zabraňuje predčasnej ateroskleróze, dokonca spomaľuje rast tukového tkaniva. Kyselinu linolenovú – omeg-3 mastnú kyselinu ktorá je dôležitá pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému, správnu funkciu nervov. Čo je pozitívne, neobsahuje zdraviu škodlivé trans-mastné kyseliny, žiadne dochucovadlá, farbivá, konzervačné látky a iné aditíva, samozrejme ak je vyrobená doma. Vyrobená priemyselným spôsobom môže obsahovať škodlivé látky, pretože tak ako u ľudí aj u zvierat sa môžu ukladať v tuku škodlivé látky, pokiaľ sú zvieratá chované neekologicky. Niektoré nové vedecké poznatky hovoria o tom, že konzumácia nasýtených tukov nespôsobuje ochorenia srdcovo-cievneho systému, ba ani nezvyšuje cholesterol v krvi.

Kde môžeme masť použiť?

Tí skôr narodení si iste pamätajú ako im rodičia a starí rodičia mazali domácu bravčovú masť na domáci kváskový chlebík. Dnes by sme s týmto jedlom u dnešných detí neuspeli celkom s istotou. Mäso sa tiež vysmážalo a pieklo na bravčovej masti a nielen mäso, masť sa vo všeobecnosti používala na prípravu jedál.

Masť je výborná na vysmážanie, má vysokú stabilitu pri vyšších teplotách, to znamená, že sa neprepaľuje a neuvoľňujú sa z nej škodlivé látky. Bod dymenia má 180 st. Mnoho ľudí, ktorí neznášajú maslo, trpia laktózovou intoleranciou, používajú masť na prípravu sladkého aj slaného pečiva. Treba spomenúť, že naše babičky masť používali pri chorobách dýchacích ciest, kojace mamičky ju používali na bradavky, bábätkám na zadočky. Ďalšou vlastnosťou masti je jej dlhá trvanlivosť a to bez konzervačných látok.

Záverom treba pripomenúť, že tak ako sú tuky zdraviu prospešné, tak môžu byť nepriateľom v prípade, že ich konzumujeme neprimerané množstvo. Pri nadmernej konzumácii môžu prispieť k vzniku kardiovaskulárnych ochorení, obezite, diabetes mellitus, vysokému krvnému tlaku, vysokej hladine cholesterolu v krvi.

Zdroj:Magazín o zdraví/rehabilitace.info

Peknetelo.eu/Danka Máčeková/Adam

Nazdravie.sk

Zdravie4you.sk

foto: ineternet (na opätovné použitie)