Vajíčka ako plnohodnotná potravina

Vajíčka ako plnohodnotná potravina

Vajíčka vo všeobecnosti patria k najvýživnejším plnohodnotným ľahko stráviteľným a nezastupiteľným potravinám vo výžive. Svojim obsahom makro a mikro živín nesporne tvoria dôležitú súčasť jedálnička, ako samostatné jedlo, alebo ich pridávame do jedla, múčnikov, cestovín, polievok, omáčok, dresingov, korpusov, koláčov, buchiet, sladkých a slaných plniek, nátierok, mäsových pokrmov a pod. V súčasnej dobe mnohí uprednostňujú či už zo zdravotných dôvodov alebo z presvedčenia, že prepeličie sú zdravšie ako slepačie.

Obsah výživných látok je ovplyvnený chovom nosníc, veľkosťou vajíčka. Je rozdiel medzi vajíčkami od nosníc, ktoré majú voľný výbeh a vajíčkami od nosníc z klietkového a podstielkového chovu. Do veľkej miery výživnú hodnotu vajíčka ovplyvňujú kŕmne zmesi, do ktorých sa pridávajú syntetické vitamíny a minerálne látky, ako vitamín E, B, jód, selén, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a najnovšie aj probiotické kultúry. Takýmto vajíčkam hovoríme funkčná potravina. Spomenúť môžeme napr. IQ vajíčka, ktoré nesú názov aj chytré alebo inteligentné vajíčka a sú obohatené o selén. Zniesli ich nosnice, ktoré boli chované zmesou s pridaním selénu.

Slepačie vajce váži v priemere 50 g až 60 g, vaječný bielok tvorí asi 60%, žĺtok 30% a 10% škrupina. Prepeličie vajíčko váži v priemere 10 g až 12 g. Iste ste sa stretli so žĺtkom sfarbeným do žlta až žltooranžova, ba dakedy až do červena. Farba žĺtka závisí od toho, ako sú kŕmené nosnice či kŕmnymi zmesami alebo majú prístup k zelenej pastve. Žltooranžovú farbu spôsobujú karotenoidy, najmä riboflavín, karotén a luteín, ktoré sú silnými antioxdantmi a nachádzajú sa v zelených rastlinách, ktorými sú kŕmené nosnice.

Prepeličie vajíčka sú oveľa menšie. Jedno slepačie vajce nahradíme približne 4 ks až 5 ks prepeličích.

vajičko prepelicie vajce

Aké výživné látky majú vajíčka?

Predovšetkým sú bohatým zdrojom plnohodnotných bielkovín, obsahujú všetkých 8 esenciálnych aminokyselín – arginín, histidín, izoleucin, leucin, lyzín, metionín,fenylalanín, treonín, tryptofán, valín, ktoré si náš organizmus nedokáže vyrobiť. Okrem esenciálnych aminokyselín vajcia obsahujú lyzozým, ktorý slúži ako ochranný faktor pred mikroorganizmami.

Z vitamínov poskytujú B1, B2, B6, B9-kyselinu listovú, B12, A, E, D, K, z minerálnych látok vápnik, železo, horčík, fosfor, sodík, draslík, selén, meď ,molybdén, kobalt, zinok, jód. Okrem toho sú bohatým zdrojom cholínu, ktorý pozitívne ovplyvňuje svalstvo a nervovú sústavu, udržuje zdravie pečene a správny metabolizmus tukov, antioxidantov luteínu a zeaxantínu a zdravých tukov, fosfolipidy, najmä lecitín, ktorý pomáha udržiavať zdravie pečene a zdravú hladinu cholesterolu v krvi. Jedno vajce sa nutrične vyrovná 40 g mäsa alebo 200 ml mlieka.

Chemické zloženie vajec

Vajce, ako sme už spomenuli, je považované za jeden z najcennejších zdrojov výživných látok, nevyhnutných pre zdravé fungovanie organizmu. Vaječný bielok sa skladá z viacerých proteínov, najmä ovoalbumin, conalbumin, ovomucin, avidín, enzýmu lyzozým, ktorý má antibakteriálne vlastnosti. Vaječné bielkoviny môžu u citlivých ľudí vyvolať alergické prejavy, najmä surový bielok. Alergia sa môže vyskytnúť len na bielok, len na žĺtko alebo na celé vajce.

Rovnako významný je žĺtok, ktorý obsahuje bielkoviny, tuky, vitamíny, minerálne látky, karotenoidy.

Bielko prepeličích vajíčok sa svojim zložením proteínom odlišuje od proteínov slepačieho vajíčka obsahom a zložením bielkovín. Prepeličie vajíčko obsahuje najmä ovomukoidový proteín, ktorý v tele pôsobí ako prirodzený antialergén a vyrábajú sa z neho antialergické lieky. Aj napriek tejto vlstnosti u niektorých citlivých jedincov aj bielkoviny prepeličieho vajíčka môžu spôsobiť prejavy. Bielok tak, ako u slepačieho vajíčka obsahuje všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, vitamíny A, D,E, K a sk. B, minerálne látky vápnik, horčík, fosfor, železo, sodík, draslík, selén, meď ,molybdén, kobalt, zinok, jód.

Iný zdroj uvádza, že prepeličie vajcia sú z hľadiska nutričného obsahu koncentrovanejšie. Ich nutričná hodnota je vyššia ako u slepačích vajec. Ak porovnáme ich veľkosti, jedno kuracie vajce sa rovná 4 až 5 ks prepeličích. Prepeličie vajíčka obsahujú oproti slepačím : 5-krát viac draslíka, 4,5 krát viac železa, 2,5 krát viac vitamínov skupiny B, o 5% viac bielkovín. Majú oveľa vyšší obsah prospešných omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Sú vhodné aj pre výživu detí od 1 roka .Ak dieťa trpí na alergiu na kravské mlieko, odporúča sa zaradiť do jedálnička prepeličie vajíčka až od 5. roku veku.

Prepeličie vajcia nikdy neobsahujú salmonelu. Majú pevnú škrupinu a malé vzduchové otvory v škrupine, ktoré zabraňujú vstupu patogénnych baktérií.

Čo sa týka obsahu cholesterolu, niektoré zdroje uvádzajú, že prepeličie obsahujú o 15% menej cholesterolu, iné, že jeho obsah je vyšší ako v slepačích.

Kvalita a chuť prepeličích vajec, podobne ako u slepačích vajec sú výrazne ovplyvnené kŕmením a chovom. Prepeličie vajcia chutia veľmi aromaticky a jemne orieškovo. Podľa niektorých zdrojov sa prepeličie vajíčka využívali po stáročia ako liek. (https://www.kaninchentrifftwachtel.com/das-wachtelei)

Sú prepeličie vajcia hodnotnejšie ako slepačie?


Rozdiel medzi prepeličím a kuracím vajcom

Funkcia na 100 gramov

prepeličie vajce

kuracie vajce

hmotnosť vajíčka

12-14 g

50 - 73 g

Počet vajec na 100 gramov

7 - 8

1-2

energia (kcal)

155

353

bielkoviny (gramy)

12

13

tuk (gramy)

9

11

Cholesterol (miligramy)

396

425

sacharidy 

1.2

0,7

vápnik (miligramy)

51

55

draslík (miligramy)

147

145

Vitamín A (miligramy)

0,28

0,27

Vitamín B2 (miligramy)

0,4

0,4

Vitamín B12 (miligramy)

0,002

0,002

 

Iný zdroj uvádza nasledovné zloženie:

100 g prepeličích vajec (asi 7-8 kusov) obsahuje:

155-160 kalórií

17 gramov bielkovín

1,2 gramu sacharidov

11 g tuku

 

Hodnoty makro a mikro živín ovplyvňuje veľkosť vajíčka, spôsob chovu nosníc, zloženie kŕmnych zmesí a celkový wellness hydiny. Preto sa množstvá výživných látok v mnohých publikáciách a dostupných relevantných štúdiách líšia.

 

Liečivé vlastnosti prepeličích vajec

 

Liečivé účinky prepeličích vajec sa využívajú pri najrôznejších chorobách už viac ako 3000 rokov.

Veľa štúdií  potvrdilo priaznivý účinok pri mnohých neduhoch.

Okrem liečivého účinku prepeličích vajec pri alergiách sú známe aj tieto účinky:

•    pri kožných ochoreniach

•    upravujú krvný tlak

•    majú pozitívny účinok na obličky a srdcovocievny systém

•    podporujú trávenie a pomáhajú pri žalúdočných ťažkostiach

•    pri astme, bronchitíde, cukrovke, neurodermatitíde, migrénach

•    posilňujú imunitný systém a celkovú obranyschopnosť

•    očisťujú organizmus

•    podporujú celkovú regeneráciu organizmu

•    podporujú mužské libido, pomáhajú ženám v tehotenstve a v období dojčenia

•    pomáhajú pri správnom vývoji kostrového aparátu u detí

• u detí pôsobia harmonizujúco na psycho-emocionálne pozadie aktivujú mozgovú činnosť a koncentrovanosť

•    upravujú hormonálnu rovnováhu v období dospievania, menštruácie, menopauzy, laktácie, tehotenstva

•    sú vhodnú v období stresu a emočného vypätia

•    majú však aj negatívnu vlastnosť, ak sa nimi prejeme, odzrkadlí sa to na trávení

•    prepeličie vajíčka sa nefortifikujú umelými vitamínmi a minerálnymi látkami

Koľko vajíčok môžeme bezpečne zjesť?

Deti od 1 roku 1 až 2 prepeličie vajíčka, dospelí, ak nemáme žiadne alergické prejavy až 5 prepeličích vajíčok denne. Slepačie vajíčka sa odporúčajú pre dospelých 1 až 2 denne. Mnohé zdroje uvádzajú rôzne denné odporúčania. Donedávna sa odporúčalo zjesť 2 až 4 vajíčka týždenne. Rovnako ako pri každej potravine, aj pri konzumácii vajíčok by sme mali byť striedmi.

Záver:

Vajíčka sú vynikajúcou plnohodnotnou potravinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnom jedálničku. Poskytujú nám kvalitné bielkoviny, sú skvelým zdrojom aminokyselín, ktoré si organizmus nedokáže vyrobiť. Sú výborným zdrojom cenných vitamínov a minerálnych látok, omega 3 a omega 6 mastných kyselín (prepeličie), obsahujú antioxidanty, lecitín, cholín. Majú výbornú chuť. Nemajú vplyv na hladinu cholesterolu. Cholesterol plní v ľudskom organizme niektoré funkcie, napr. je potrebný pre tvorbu vitamínu D, hormónov, žlčových kyselín, a ak ho neprijímame stravou, organizmus si ho musí vyrobiť sám. Nezáleží celkom na tom, koľko cholesterolu prijímame, záleží na tom, ako prebytočný cholesterol dokáže náš organizmus metabolizovať.

Odpovedať na otázku či sú prepeličie vajíčka hodnotnejšie ako slepačie sa nedá jednoznačne. Každé má svoje výhody, čo týka makro a mikro nutrientov, u oboch druhov ich hodnoty sú porovnateľné. Prepeličie majú však iné benefity, ktoré slepačím vajíčkam chýbajú.

 

 

zdroj:

Siegrid Hirsch: Liečivé účinky prepeličích vajíčok. Liečebné úspechy Usejira Imsirovica. Freya Verlag 2020

Všetky nutričné informácie o prepeličom vajci nájdete v nemeckej sieti poradenstva a informácií pre výživu: https://www.ernaehrung.de/lebensmittel/de/E101132/Wachtelei-Vollei-gekocht.php

https://www.wachteln.net/wachteleier/wachteleier-heilwirkung/

https://www.helpster.de/sind-wachteleier-gesund-wissenswertes-zu-ihrem-naehrwert_138171

https://de.healthy-food-near-me.com/quail-eggs-product-description-benefits-and-harm-to-the-human-body/

http://www.lachingerhof.at/

https://www.wachtel-wissen.de/wachteleier/sind-wachteleier-gesund/)

https://htgetrid.com/de/polza-i-vred-perepelinyx-yaic-dlya-zhenshhin-i-muzhchin/