Vitamín E a žlčníkové kamene.

Vitamín E a žlčníkové kamene.

Podľa novej štúdie Univerzity v Kielu, vitamín E pravdepodobne znižuje riziko vzniku žlčníkových kameňov.

Žlčníkové kamene vznikajú z hustej žlče, u mnohých ľudí bez toho, aby si niečo všimli. Príznaky, ktoré môžu smerovať k tomu, že máme žlčníkové kamene sa prejavujú v hornej časti brucha ako nevoľnosť, pocity plnosti, zvracanie a meteorizmus (zvýšené črevné plyny). Častejšie sa vyskytujú v neskoršom veku, viac u žien ako u mužov ale tiež u obéznych ľudí. Predpokladá sa tiež, že oxidačný stres a zvýšená tvorba voľných radikálov zohrávajú úlohu pri vzniku žlčníkových kameňov. Keďže vitamín E má antioxidačné vlastnosti, výskumníci na Univerzite v Kielu naznačili, že vitamín E môže pomôcť chrániť pred žalúdočnými problémami a vznikom žlčníkových kameňov. Vedci skúmali vzťahy v štúdii s 582 účastníkmi s priemerným vekom 62 rokov. Jedna polovica mala ťažkosti o žlčníkom a druhá bola bez problémov so žlčníkom. Výsledky tejto štúdia hovoria, že u pacientov so žlčníkovými kameňmi boli namerané nižšie hladiny alfa-tokoferolu, tiež nižší pomer alfa-tokoferolu k cholesterolu.

Výskumníci stále nemôžu povedať, či viac vitamínu E môže znížiť riziko ochorenia žlčových ciest alebo či nižšie hladiny vitamínu E sú výsledkom zvýšeného oxidačného stresu u pacientov so žlčovými kameňmi. Predchádzajúci výskum už ukázal zníženú absorpciu vitamínu E u pacientov s žlčovými kameňmi. Je tiež známe, že poruchy žlčovej sekrécie pri ochoreniach žlčníka sú spojené s nedostatkami vitamínov rozpustných v tukoch, vrátane vitamínu E. Ďalšie štúdie by teraz mali preskúmať, či a ako doplnok vitamínu E ovplyvňuje tvorbu žlčových kameňov, či už vitamín E, napr. môže pomôcť znížiť riziko žlčových kameňov.

Sabina Waniek a kol., Asociácia hladín cirkulujúceho vitamínu E (alfa a gamma tokoferol) s žlčovými kameňmi. In: Nutrients Vol. 10, No. 2, uverejnený on-line dňa 27.1.2012, doi: 10.3390 / nu10020133.

Zdroj: centrosan -excellence in nutriend strategies