Vitamíny a minerály v našej strave. Doplnky stravy áno, či nie?

Vitamíny a minerály v našej strave. Doplnky stravy áno, či nie?

Vitamíny a minerály sú dôležité pre všetky biochemické reakcie v organizme. Bez vitamínov a minerálov nemôžeme žiť. Niektoré vitamíny je náš organizmus schopný vyrobiť, napríklad v črevnej mikroflóre sa vytvára vitamín B1, B12 a K2. Ostatné sa do organizmu dostávajú prijímaním stravy. Nadbytok vitamínov prijatých z potravy alebo z doplnkov sa na nazýva hypervitaminóza, naopak nedostatok vitamínov sa nazýva hypovitaminóza. Obsah vitamínov v potravinách môže byť dostatočný, ale skladovaním, kuchynskou úpravou sa množstvo vitamínov ničí. Treba pripomenúť, že nadmerná konzumácia niektorých potravín zvyšuje nároky na väčší príjem vitamínov, ide napr. o biely rafinovaný cukor a bielu múku. Z hľadiska rozpustnosti delíme vitamíny na rozpustné vo vode vitamín B1, B2, B3, B5, B12, kyselina listová, biotin (vit. H) a rozpustné v tukoch A,D, E a K.    ovocie

Minerálne látky sú rovnako dôležité ako vitamíny, či sacharidy, bielkoviny , tuky. Rozdeľujeme ich na makroprvky a stopové prvky. Medzi najdôležitejšie patria sodík, draslík, vápnik, horčík, fosfor, síra, chlór, mangán, železo, zinok. Organizmus si ich nedokáže vyrobiť, preto ich musíme prijímať stravou. Často sa stáva, že máme rôzne zdravotné problémy a vôbec si neuvedomujeme, že príčinou môže byť nedostatok minerálov a vitamínov v strave.

Vedecké výskumy potvrdzujú, že ovocie, či zelenina v súčasnosti neobsahuje potrebné množstvo vitamínov a minerálov pre správnu funkciu organizmu. Je preukázané, že ovocie a zelenina obsahuje o 60% a pri niektorých druhoch až o 90% menej vitamínov a minerálov, oproti ovociu a zelenine spred niekoľkých desaťročí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každý z nás prijíma v strave o 50% menej vitamínov a o 60% menej minerálov ako je potrebné pre správnu funkciu organizmu.

Treba zdôrazniť, že potreba vitamínov a minerálov sa mení v jednotlivých obdobiach života. Vo zvýšenej miere je potrebné vitamíny a minerály ktoré nám chýbajú navýšiť najmä v období dospievania, tehotenstva, kojenia či v období starnutia. S vekom sa potreba niektorých látok zvyšuje, pretože účinnosť ich vstrebania klesá alebo ich tvorba sa v organizme s pribúdajúcim vekom postupne zastavuje. Ľudia, ktorí holdujú alkoholu, cigaretám, káve a majú nezdravé stravovacie a životné návyky, vyznávajú určitý výživový smer, ktorý nespĺňa kritériá zdravej vyváženej stravy, alebo trpia rôznymi ochoreniami, stresmi, neurózami , depresiami majú vo všeobecnosti nedostatok vitamínov a minerálov.

V súčasnej dobe naša strava neobsahuje toľko vitamínov a minerálov ako by bolo potrebné. Priemyselne spracované, rafinované potraviny ktoré nám ponúkajú obchodné reťazce od veľkých potravinových výrobcov nespĺňajú kritériá kvalitných potravín. Sú ochudobnené o zdraviu prospešné látky ako vitamíny, minerály, enzýmy, vlákninu, antioxidanty a celkové nutričné hodnoty. Naopak, obsahujú konzervanty, chemické farbivá, emulgátory, zahusťovadlá a ochucovadlá, maltodextrín, skrytý cukor a tuk, aditíva a éčka. Nezabúdajme, že človek je súčasťou prírody a teda jeho organizmus nie je stavaný na prijímanie chémie v akejkoľvek podobe. Do určitej miery náš organizmus dokáže odolávať, ak je príjem chemických látok nadmerný, stávajú sa pre organizmus toxické a môže dôjsť k rôznych ochoreniam. Je preukázané, že každý človek ročne skonzumuje v potravinách takmer 7 kg konzervantov, éčiek. Obsah vitamínov, minerálov v ovocí, či zelenine závisí od spôsobu pestovania, spôsobu spracovania, kuchynskej úpravy, spôsobu skladovania, spôsobu prepravy, spôsobu konzervovania, chladenia a mrazenia, balenia, technologickej úpravy potravín napr. sušenie, mletie, granulovanie, hydrolýzy, fortifikácie.

Niektorí odborníci tvrdia, že všetko, čo náš organizmus potrebuje získame len z potravín. Podľa uvedených faktov toto tvrdenie nemôže byť pravdou, že potraviny , ktoré konzumujeme sú nutrične postačujúce pre správne fungovanie nášho organizmu. Uveďme si len príklad, selén. Selén takmer vymizol z potravinového koša, v jedálničku ho máme kriticky málo, jednak pôda na ktorej sa pestujú plodiny ho takmer neobsahuj a teda nemôžu ho obsahovať ani plodiny, ktoré konzumujeme. Naša strava nie je celkom úplná, odborníci odporúčajú kombinovať stravu s kvalitnými organickými doplnkami stravy.

Bude na mieste, keď si pripomenieme, čo je to zdravie. Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravie ako „stav kompletnej fyzickej, duševnej a sociálnej pohody a nielen ako stav neprítomnosti choroby a slabosti”. Podľa tejto definície Svetovej zdravotníckej organizácie 70 – 95 % populácie je nezdravých. Za zdravého človeka sa považuje človek , ktorého aktuálny stav je charakterizovaný neprítomnosťou choroby, ani fyziologické miery nesignalizujú riziko pre zdravie a jedinec žije zdravým životným štýlom.

Aký je rozdiel medzi liekom a výživovým doplnkom? Čo je výživový doplnok a čo liek?

Výživové doplnky sú potraviny na doplnenie prirodzenej stravy, ktoré sú koncentrovanými zdrojmi živín, ako sú vitamíny a minerálne látky alebo iných látok s výživovým alebo fyziologickým účinkom, jednotlivo alebo v kombinácii. Výživové doplnky sú uvádzané do obehu v dávkovanej forme, ako sú kapsuly, tabletky a ostatné podobné formy, vrecúška s práškom, ampulky s tekutinami, fľašky s dávkovačom kvapiek a ostatné podobné formy tekutín a práškov navrhnuté tak, aby ich bolo možné brať v odmeraných malých jednotkových množstvách.

Liek je liečivo alebo zmes liečiv a pomocných látok upravených technologickým procesom do liekovej formy a určených na ochranu pred chorobami, na diagnostiku chorôb, liečenie chorôb alebo na ovplyvňovanie fyziologických funkcií. Humánny liek je liek určený pre človeka.

Poďme sa pozrieť bližšie na doplnky stravy.

Ako rozdeľujeme doplnky stravy?

Medzi doplnky stravy patria:

vitamíny a minerály

antioxidanty

rastlinné extrakty

doplnky stravy podporujúce chudnutie (napr. náhrady stravy, kokteily a i.)

doplnky stravy na povzbudenie (podpora vitality, duševnej kondície, afrodiziaka a i.)

doplnky stravy na problémy s kĺbmi

doplnky s mastnými kyselinami

probiotiká

enzýmy

hormóny

doplnky športovej výživy

Každý doplnok stravy musí byť opatrený etiketou, ktorá povinne informuje o že ide o doplnok stravy, názov doplnku, o akú kategóriu ide, zloženie doplnku-všetky aktívne látky z ktorých sa skladá vrátane pomocných látok, farbív, konzervantov, zahusťovadiel, protihrudkujúcich látok, či obsahuje sladidlá, alergény, sóju, lepok a pod, % doporučenej dennej dávky (DDD) ak je stanovená, počet napr. tabliet, toboliek a netto hmotnosť, špeciálne upozornenia napr. produkt nie je vhodný pre deti alebo kojace a tehotné ženy, diabetikov a pod., doporučené denné dávkovanie, upozornenie, že produkt nenahrádza pestrú stravu, upozornenie „Skladujte mimo dosah detí“ a dátum minimálnej trvanlivosti.

Za úplnosť a správnosť etikiet zodpovedá vždy výrobca.

A ako si vybrať ten správny doplnok výživy?

Trh je doslova zaplavený doplnkami výživy, sme mohutne masírovaní reklamami na doplnky stravy, lekární pribúda, máme rôzne odporúčania od magistier v lekárňach, známych, kamarátov či priateľov. Treba si uvedomiť, že čo jednému prospeje, druhému môže uškodiť, predsa sme každý iná individualita. A potom vo väčšine prípadov rozhoduje cena. Treba však pripomenúť, že vždy sa oplatí vyberať síce drahšie ale zato kvalitné výživové doplnky. Pri kúpe doplnku stravy treba vychádzať z vlastných potrieb a podľa toho by sme si mali doplnok stravy vyberať.

Čo by malo byť rozhodujúcim kritériom pri výbere doplnku stravy?

Za hlavné kritérium podľa odborníkov je biologická vstrebateľnosť, nás pacientov, klientov by malo zaujímať, aké množstvo aktívnej látky sa vstrebá do organizmu, nie aký nevyužitý podiel odchádza z tela von. Medzi tie lacnejšie produkty patria šumivé multivitamíny, u ktorých sa výrobca sústredí na formu, nie na obsah, a majú skôr funkciu osviežujúcu. Existujú však aj komplexné doplnky vitamínov a minerálov, ktorým je venovaná pozornosť skôr farmakologická ako potravinárska, to znamená, že ide o stavbu receptúry biologicky dostupných jednotlivých zložiek. Ak skutočne máme záujem posilniť napr. imunitný systém, znížiť vplyv stresovej záťaže, mali by sme si vyberať produkty s vysoko vstrebateľnými aktívnymi látkami, vyrobenými s certifikáciou GMP čo znamená „správna výrobná prax (Good Manufacturing Practice)“ je to pojem, ktorý je uznávaný po celom svete pre kontrolu a riadenie výroby a kontroly kvality testovania potravín, farmaceutických prípravkov a zdravotníckych pomôcok, sú to produkty so známkou najvyššej kvality. Produkty s GMP certifikáciou zaručujú:

1. že v produkte nechýba žiadna z obvykle deficitných látok (napr. selén, B9, B12 a i)

2.že bioaktívne látky sú v zastúpení vychádzajúceho z optimálneho pomeru RDA čo znamená „odporučená denná dávka“ a bežného zloženia aktuálneho potravinového koša napr. 200% RDA kyseliny listovej, ale len 13% vápnika

3. cena zodpovedá obsahu a technológii GMP, ktorá zaručuje najvyššiu vstrebatenosť aktívnych látok

4. produkty je možné užívať aj v počiatočnom štádiu tehotenstva

5. produkty nedráždia žalúdočnú sliznicu a nepoškodzujú zubnú sklovinu

6. minerály sú vo vysokovstrebateľnej organickej (prírodnej) forme a nie v neúčinnej anorganickej (syntetickej) forme

7. vitamíny a minerály sú zastúpené v produkte aj vzhľadom na ich synergické pôsobenie, napr. selén+ zinok, vápni + horčík, železo + jód, vitamín B12 + B9 (kyselina liistová) a i.

Doplnky stravy rozhodne nepôsobia na každého rovnako, záleží aj od toho aký sme metabolický typ. Aby užívanie doplnkov stravy malo efekt, je potrebné zdôrazniť, že dávku treba prispôsobiť veku, pohlaviu, zamestnaniu, či ide o dieťa, tehotnú ženu, inú dávku potrebujú športovci, inú ľudia s rôznymi ochoreniami.

Aký je ideálny doplnok stravy?

Je to prípravok, ktorý:

1. je účinný

2. je zdravotne nezávadný

3. je vo vhodnej forme

4. nemá vedľajšie účinky

5. je chemicky stabilný

6. bežným užívaním je možné dosiahnuť optimálnu koncentráciu aktívnej látky v organizme

Môžeme sa doplnkom stravy predávkovať?

K predávkovaniu by nemalo dochádzať pri dávkach, ktoré sú schválené národným registračným miestom. Naopak, predávkovať sa môžeme ak popri užívaní multivitamínov alebo multiminerálov užívame ešte nejaký ďalší prípravok, najmä ak ide o vitamíny rozpustné v tukoch t.j. vitamín A,D,E a K, ktorých koncentrácia v organizme môže byť toxická a u niektorých minerálov napr. železa, zinku alebo medi.

Doplnky stravy majú svoje opodstatnenie v rámci prevencie, pri nadmernej fyzickej a duševnej námahe, vo výkonnostnom a vrcholovom športe, pri rôznych druhoch diét, ochoreniach či podvýžive.

Nedostatok vitamínov sa prejavuje až vyše 130 príznakmi, ktoré by sme nemali podceňovať, môže ísť o rôzne ochorenia, ktoré časom môžu prerásť do vážnych zdravotných problémov.

Treba mať vždy na pamäti, že všetkého veľa škodí. Aj pri doplnkoch stravy sa treba riadiť týmto pravdivým výrokom.

Dodržiavajte zdravý životný štýl!