Zinok, dôležitá látka pre ľudský organizmus

Zinok, dôležitá látka pre ľudský organizmus

Zinok je rovnako dôležitá minerálna látka ako magnézium alebo selén. Často mu nevenujeme pozornosť. Zinok je potrebný pre mnohé fyziologické procesy, ktoré prebiehajú v našom organizme. Každý deň ho potrebujeme prijať do organizmu, pretože naše telo si ho nedokáže uložiť do zásoby. Vyskytuje sa vo všetkých orgánoch ľudského tela. Najviac sa koncentruje v pankrease v Langerhansových ostrovčekoch, v bunkách, ktoré majú za úlohu regulovať metabolizmus cukru.

Zinok je stavebnou zložkou viac než 3000 bielkovín ľudského organizmu a stovkách enzymatických reakcií.

Zinok je nevyhnutný pre správnu tvorbu spermií, zvyšuje tvorbu bielych krviniek a napomáha ich aktivite, to zn. že nás ochraňuje pred infekciami, podporuje imunitný systém pri tvorbe protilátok, podporuje hojenie rán. Je kľúčovou zložkou pre správnu funkciu tymusu, ktorý je dôležitým orgánom pri zabezpečení zdravej imunity. Pomáha pri vstrebávaní a správnom využitá vitamínu B6. Je nevyhnutný pre diabetikov, pretože je súčasťou inzulínu. Zabezpečuje správnu funkciu zraku, vnímania vône a chuti, podporuje dobrý spánok a náladu, peknú pleť, dobrý zrak. Odporúča sa pri liečbe lupienky a ekzémov. Ochraňuje prostatu pred zväčšením, pozitívne pôsobí pri metabolizme tukov, cukrov a bielkovín. Je nevyhnutný pre zdravý priebeh tehotenstva a vývoj plodu. Zabezpečuje normálny vývoj mozgu, výborne pôsobí na centrálnu nervovú sústavu, spolu s vitamínom B6 znižuje hladinu histamínu v krvi, ochraňuje pečeň pred toxicitou, je výborným antioxidantom. Prispieva k správnej funkcii srdcovo-cievneho systému. Zlepšuje náladu a zabraňuje vzniku depresií.

Zinok sa nachádza v pečeni, v obilninách, v sezamových a tekvicových semiačkach, v mäse, vo vaječnom žĺtku, všetkých druhoch orechov, kokosovom mlieku, špenáte, kvalitnej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, v ražných vločkách, otrubách, maku, hubách, pivovarníckych kvasniciach.

Ak sa rozhodneme užívať zinok vo forme doplnku stravy, vhodné sú organické zlúčeniny zinku, ako sú citrát, octan (acetate) a glukonát. Treba však upozorniť, že káva znižuje vstrebávanie zinku viac ako o 50 %. A naopak vstrebávanie  podporujú bielkoviny z mliečnej syrovátky.

Nedostatkom zinku sú ohrození ľudia, ktorí konzumujú veľa rastlinnej stravy alebo nadmieru obilnín ale aj pri nadužívaní liekov. Miernym nedostatkom trpia deti, tehotné a kojace ženy, seniori, ľudia s poruchami trávenia a tým dochádza k narušenému vstrebávaniu zinku v črevách. Veľmi častým nedostatkom trpia vegetariáni, pretože konzumujú prevažne rastlinnú stravu, ktorá obsahuje veľa fytátov (antinutričných látok), ktoré viažu zinok a tak zabraňujú jeho  správnemu vstrebávaniu. Tiež ľudia, ktorí užívajú lieky na zníženie krvného tlaku, diuretiká, lieky proti prekysleniu.

Nedostatok sa prejavuje častým nachladnutím a chrípkovými ochoreniami, chronickou únavou, depresiou, úzkosťami, vznikom akné, u mužov zväčšením prostaty, zhoršením zraku, nepravidelnou menštruáciou, poruchami pamäti, zníženou schopnosťou učiť sa, kožnými chorobami, bolesťami kĺbov, aterosklerózou, zlou cirkuláciou krvi, nemožnosť otehotnieť.

Podľa odborníkov, ak sa nám vyskytnú biele škvrny na nechtoch, je to znak, že máme nedostatok zinku.

 

zdroj:

Anna Strunecká, Jak nám mužou pomáhat  i škodit minerály a vitaminy, ISBN 9788090553378-02,        https://www.vitaminy-mineraly.sk/clanky/zinok.html