Personalizované probiotiká

Konvenčné probiotiká alebo personalizované (na mieru) probiotiká?

„Odkiaľ sa dostali baktérie do nášho organizmu? Odpoveďou je, že sa to deje pri pôrode.“

„Baktérie, ktoré obývajú naše črevá, nám rozhodne neškodia, práve naopak pomáhajú. Kedy nám škodia? Práve vtedy, keď nastane nerovnováha medzi prospešnými a tými špatnými patologickými baktériami.“

 logo-iprobio_hfc_cmyk (2)

Ľudské telo je ako planéta obývaná obrovským množstvom rôznych baktérií, vírusov a iných mikroskopických tvorčekov. Väčšina týchto mikroorganizmov žije v črevnom trakte, hovoríme o črevnej flóre. Baktériami máme osídlený aj povrch pokožky a sliznice všetkých dutín, ktoré sú priamo alebo nepriamo spojené s vonkajším svetom, ako ústna dutina, nosová dutina,u žien sliznica pohlavných orgánov. Baktérie často tvoria na slizniciach kolónie vo forme biofilmov. Tieto mirkoorganizmy vytvárajú systém makro a mikroživota. Táto harmónia sa nazýva symbióza.

Najväčšie množstvo mirkóbov žije v našej tráviacej sústave. Každý z nás nosí v črevách 1,5 až 2 kg baktérií. Najviac sa ich nachádza v hrubom čreve, hovoríme o bakteriálnej črevnej flóre. Tieto baktérie sú dobre zorganizovaný mikrosvet, v ktorom určité druhy dominujú nad ostatnými a kontrolujú ich. Baktérie plnia množstvo funkcií v našich organizmoch, sú životne dôležité, preto, keby naše črevá boli sterilné, pravdepodobne by sme neprežili. Ak sme zdraví, tento svet mikróbov je stabilný a dobre sa prispôsobuje zmenám.

Naše črevá obývajú vrodené priateľské (prospešné) baktérie, nazývajú sa aj benefičnou flórou. Najvýznamnejšími baktériami sú bifidobaktérie, laktobaktérie, propionobaktérie, fyziologické kmene E.coli, peptostreptokoky a enterokoky.

Druhú skupinu baktérií tvoria tie, ktoré nám neprospievajú, špatné patogénne baktérie, nazývajú sa aj oportunistickpu flórou. Je to skupina mikróbov, ktorých počet môže byť veľmi individuálny. Do tejto skupiny patria bakteroidy, peptokoky, stafylokoky, streptokoky, bacilli, klostrídia, kvasinky, enterobaktérie a iné. Doteraz bolo preskúmaných viac ako 500 druhov rôznych baktérií, ktoré sa nachádzajú v našich črevách. Túto skupinu baktérií starostlivo kontrolujú dobré prospešné baktérie, pretože ak sa patogénne baktérie premnožia, sú schopné spôsobiť rôzne zdravotné ťažkosti.

Do tretej skupiny patria baktérie a mikróby, ktoré denne zhltneme s potravinami a nápojmi, tzv. tranzitná flóra alebo prechodná flóra. Ak máme správne osídlenie čriev, tieto mikróby a baktérie len prejdú tráviacou sústavou a nespôsobia nám žiadne ťažkosti.

Aká je teda úloha mikrobiomu?

Celá dĺžka tráviacej sústavy je pokrytá vrstvou baktérií, ktoré sa nachádzajú na povrchu epitelu čreva. Tieto baktérie vytvárajú prirodzenú fyzickú bariéru proti útočníkom, nestráveným zvyškom z potravín, toxínom, vírusom a parazitom. Pracujú proti útočným patogénnym mikroorganizmom tak, že vypúšťajú látky podobné antibiotikám, látky antifungálne a antivirálne, vrátane interferónu, lizocymu a surfaktínov, ktoré rozpúšťajú membrány vírusov a baktérií a aktivujú imunitný systém, aby zasiahol voči neželaným útočníkom.

Okrem toho, že do organizmu si vnášame toxíny spolu s jedlom a nápojmi aj patogénne baktérie vylučujú veľké množstvo veľmi silných toxínov. Zdravý mikrobiom je schopný neutralizovať xenobiotiká, toxické látky, zneškodniť histamín a biogénne amíny, odvádzať z tela ťažké kovy a iné jedy. Ak prospešné baktérie nefungujú správne, steny čriev nie sú chránené a stávajú sa tak otvorenou bránou týmto toxickým látkam, nestráveným zvyškom potravy, vírusom, kvasinkám, rôznym baktériám, parazitom a jedovatým látkam, ktoré sú schopné poškodiť tráviaci trakt a spôsobiť chronický zápal v črevách. Črevná stena pod vplyvom patologických baktérií nestráca len ochranu ale dochádza aj k podvýžive, čo vedie k naštartovaniu degeneratívnych zmien v štruktúre črevnej steny, ktorá ešte viac zhorší trávenie a vstrebávanie živín.

V črevách sídli 70% imunitného systému. Črevná stena so svojou bakteriálnou vrstvou je akoby pravou rukou imunitnej sústavy. Ak je bakteriálna vrstva poškodená, alebo abnormálna, imunitný systém nemôže fungovať správne. Imunita funguje len za pomoci výživy, vitamínov a minerálnych látok, aminokyselín, mastných kyselín. Ak je mikrobiom abnormálny, imunitná sústava je vystavená veľkému množstvu vysokotoxických látok, ktoré ju priamo poškodzujú. Tieto toxíny pochádzajú z patologických baktérií, ktoré sa veľmi dobre množia, ak nemáme dostatok prospešných črevných baktérií.

Čo poškodzuje črevný mikrobiom?

Faktorov je niekoľko.

1.    Antibitotiká

S antibiotikami sa stretávame nielen na predpis, ale aj v potravinách ako mäso, mlieko, vajcia, ryby. Práve zvieratám chovaných v uzatvorených priestoroch, v zajatí sa do krmiva pridávajú práve antibiotiká, preto ak konzumujeme produkty z takýchto zvierat, neustále prijímame antibiotiká, ktoré sa z krmiva dostávajú do mäsa, mlieka a vajec, mäsa rýb. Je preukázané, že antibiotiká majú devastačný vplyv na prospešné baktérie a tiež priamy škodlivý vplyv na imunitný systém.

2.    Lieky

Medzi lieky, ktoré poškodzujú mikrobiom patria hlavne analgetiká napr. Ibuprofen a iné odnože týchto analgetík, steroidné lieky, ako napr. Prednison, Hydrokortizón, dexametazón a i. a navyše majú schopnosť potláčať imunitu, následkom čoho organizmus nie je schopný odolávať rôznym infektom. Spomenúť treba aj hormonálnu antikoncepciu, ktorá má devastujúci vplyv na črevnú flóru.

3.    Ďalším faktorom sú rôzne ochorenia, infekčné choroby, vírusové ochorenia, kedy sa môže črevná flóra poškodiť dlhodobo, ale aj nenávratne, autoimunitné ochorenia, potravinové intolerancie, zápaly v tráviacom trakte, endokrinologické a neurologické choroby, obezita, diabetes mellitus. Črevnú flóru narušuje chemoterapia, hormonálna terapia a rádioterapia.

4.    Stres

Ak prežívame krátkodobý stres, väčšinou sa črevná flóra pomerne rýchlo zregeneruje, ak sa odstráni príčina stresu. Horšie je to vtedy, ak prežívame dlhodobý, permanentný psychický alebo fyzický stres. Vtedy môže dôjsť aj trvalému poškodeniu črevnej flóry.

5.    Striedanie rôznych diét a výživových smerov a permanentná konzumácia spracovaných potravín.

To čo denne dávame do úst ma priamy vplyv na našu črevnú flóru. Moderná technologicky upravená strava je chudobná na výživné látky a vážne poškodzuje črevnú flóru. Priveľa sladkostí, sladkých jedál, procesovaných uhlohydrátyov sú výbornou potravou pre premnoženie rôznych druhov kvasiniek, baktérií a parazitov. Diéta chudobná na zeleninu, ovocie, vlákninu má zásadný vplyv na kvalitu črevnej flóry a celkový metabolizmus. Dlhé hladovanie a pôsty, prejedanie sa rovnako negatívne ovplyvňuje črevnú flóru.

6.    Iné faktory

Medzi ďalšie faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú zloženie črevnej flóry patrí alkoholizmus, znečistenie životného prostredia, fyzické vyčerpanie, toxické látky, extrémna klíma.

V súčasnej dobe moderného stravovania sa technologicky upravenými potravinami a celkovo nezdravým životným štýlom každým rokom narastá počet ľudí s potravinovými alergiami a intoleranciami na potraviny, laktózu, histamín, kazein, fruktózu, sacharidy, lepok, zápalovými ochoreniami čriev, ako napr. ulceróznou kolitídou, Crohnovou chorobou, pálením záhy, refluxom, gastritídou, bakteriálnym prerastaním do čreva (SIBO), dráždivým trakčníkom, kožnými ochoreniami, neurologickými a endokrinnými problémami, nadváhou či obezitou. Nehovoriac o kardiovaskulárnych ochoreniach. Všetky tieto ochorenia podľa odborníkov majú pôvod v narušenom alebo poškodenom mikrobiome, nedostatku vlákniny, organickej prirodzenej stravy s obsahom probiotík a prebiotík. Je takmer nevyhnuté, ak potrebujeme svoj mikrobiom ozdraviť, siahnuť po tých správnych probiotických kmeňoch. Nie však všetky probiotické kmene sa hodia na riešenie konkrétneho zdravotného problému. Treba mať na pamäti, že každý probiotický kmeň plní inú úlohu v čevnom mikrobiome.

V súčasnosti nám trh ponúka nespočetné množstvo komerčných doplnkov stravy na báze probiotických kmeňov a len veľmi ťažko sa v nich vyznať. Častokrát vystriedame veľa druhov týchto doplnkov bez očakávaného efektu, ba aj zhoršenia stavu. Tento problém riešia personalizované probiotiká, inými slovami probiotiká na mieru alebo osobné probiotiká. V čom spočíva ich jedinečnosť? Analýzou mikrobiomu sa zistí, aké probiotické kmene obývajú naše črevá a naopak, akých probiotických kmeňov máme deficit. Cieľom terapie je nastaviť jedinečný vyvážený pomer probiotických kmeňov, tak, aby smeroval k riešeniu zdravotných ťažkostí. Vyšetrenie mikrobiomu sa vykonáva zo vzorky odobratej zo stolice. Vzorka sa analyzuje a porovnáva so zdravotným dotazníkom, v ktoromje nevyhnutné uviesať všetky zdravotné ťažkosti, výstupy z lekárskych vyšetrení a na základe toho výrobca navrhne správne zloženie probiotických kmeňov. Tento probiotický mix baktérií je vyrobený ručne a len pre konkrétnu individualitu s prihliadnutím na uvedené zdravotné ťažkosti.

Celý proces výroby probiotík na mieru od odobratia vzorky až po aplikáciu  namixovaných probiotík vysvetľuje spoločnosť, prvá na Slovensku  iProbio , kde sa môžete aj objednať. Zadajte do objednávky kód blazejova9! a získajte zľavu z ceny 22.- €

Veľkým predpokladom na správne namixovanie probiotických kmeňov je veľmi starostlivé vyplnenie Dotazníka, ktorý je súčasťou vyšetrenia.

 

Ak sa rozhodnete pre personalizované probiotiká, veľmi rada pomôžem s vyplnením Dotazníka, aby čo najlepšie vypovedal o vašom zdravotnom stave a jeho správne vyplnenie zabezpečí jedinečné namixovanie probiotických kmeňov.

Vyšetrenie mikrobiomu si môžete objednať priamo na webovej stránke www.iprobio.sk a ak uvediete kód blazejova9!  získate zľavu z ceny v sume 22,- €.

V prípade otázok som k dispozícii na t.č. 0908 464 530 alebo na info@minevita.sk