Tvarožník s jahodami
Tvaroh patrí medzi veľmi výživné potraviny. Obsahuje veľa bielkovín, zasýti nás na dlhšie, je nízkokalorický. Je bohatý na vitamíny A, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, E a minerálne látky vápnik, draslík, horčík, mangán, zinok, selén, fluorid, omega 3 a 6 mastné kyseliny. V kuchyni má široké použitie na sladko aj na slano. Chutí malým aj veľkým. Nie je však vhodný pre ľudí s intoleranciou na laktózu a ľudí alergických na mliečnu bielkovinu kazein.
Jahody patria medzi najobľúbenejšie ovocie, hlavne u detí. Nielen krásne voňajú, výborne chutia ale sú aj zdrojom vitamínov A, B1, B2, B3, B6, C, E a minerálnych látok draslíka, mangánu, bóru, fosforu, fluoru, síry, vápnika, kobaltu. Jahody sú silným antioxidantom,pôsobia protizápalovo, upravujú hladinu cholesterolu, cukru a krvného tlaku, viažu toxické látky v črevách, pomáhajú pri plynatosti a hnačkách, posilňujú imunitný a kardiovaskulárny systém. Majú aj svoju tienistú stránku, s histamínoliberátorom, preto pri ich konzumácii by mali byť opatrní ľudia citliví na histamín.
Mgr. Janka Blažejová
| 14. 5. 2019