Bábovka s čokoládou
Bábovka je výborný a obľúbený druh pečiva, ktorý sa hodí na raňajky, olovrant či k poobednej káve.
Potrebujeme
250 g špaldovej polohrubej celozrnnej múky
80 g trstinového cukru (podľa chuti môžeme pridať až do 200 g)
1 bal. vanilkového cukru
5 vajec
140 g masla
125 ml mlieka alebo rastlinného mlieka
½ bal. bezfosfátového prášku do pečiva
100 g kvalitnej čokolády min. 70%
práškový brezový cukor na posypanie
Postup
Formu na bábovku si dobre vymastíme maslom. Rúru predhejeme na180 o C.
Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtky. K žĺtkom pridáme cukor a maslo a vyšľaháme do peny. Pridáme vlažné mlieko a opäť šľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne za stáleho šľahanie pridávame k žĺtkom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Čokoládu posekáme na malé kúsky a pridáme k zmesi. Nakoniec pomaly pridávame sneh a opatrne premiešavame. Hotovú zmes rovnomerne vylejeme do pripravenej formy a pečieme pri 180oC približne 25 minút. Či je bábovka upečená ľahko zistíme špáradlom. Hotovú bábovku posypeme práškovým brezovým cukrom.