Bezlepkové domáce halušky s restovanou rukolou

Bezlepkové domáce halušky s restovanou rukolou

Zväčša pripravujem už hotové bezlepkové cestoviny najradšej z ryže alebo kukurice. V tomto prípade som urobila výnimku a pripravila som domáce bezlepkové halušky. Môžu ich konzumovať ľudia citlivý na lepok, laktózu či histaminici.

Potrebujeme

Na halušky

100 g kukuričná hladká múka

100 g hladká pohánková múka (zo šúpanej pohánky)

100 g hrachová múka

2PL bezlepkového kvásku (ak nemáte, nemusí byť)

3 vajcia

soľ

1,5-2 dc vlažnej vody

2 PL ryžového oleja

maslo ghee

Restovaná rukola

rukola

1 strúčik cesnak

maslo ghee

bezlaktózová smotana alebo rastlinná smotana

Postup

V miske si zmiešame všetky druhy múk, pridáme soľ, olej, vajíčka a kvások. Vlažnú vodu prilievame opatrne, podľa toho akú majú múky savosť. Misku zakryjeme čistou utierkou a necháme odpočívať 2-3 hodinky na teplom mieste. V prípade, že nepoužijeme kvások, postupujeme štandardne. Cesto musí byť nie husté ani nie veľmi riedke, také akurát.

Vo väčšom hrnčeku dáme variť vodu a sádžeme malé halušky buď z lopárika alebo použijeme haluškovač.

Ak halušky plávajú na povrchu, sú uvarené. Vyberáme ich sitkom, nemusíme ich oplachovať, neobsahujú lepok. Uvarené halušky omastíme maslom ghee.

V kastróliku roztopíme maslo ghee, cesnak ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a krátko restujeme na ohriatom masle.

Rukolu asi 4 poriadne hrste umyjeme, nakrájame a pridáme k orestovanému cesnaku. Zľahka premiešame a odstavíme. Orestovaná rukola nemá takú ostrú chuť a veľmi prenikavú vôňu.

Orestovanú rukolu zmiešame s uvarenými haluškami a smotanou, alebo navrstvíme halušky, rukolu a vrch polejeme smotanou.

Dobrú chuť!