Bezlepkové piškóty
Receptov na prípravu bezlepkových piškót existuje nespočetné množstvo. Pripravovala som ich už niekoľkokrát z kukuričnej či ryžovej múky, no však nikdy neboli také, ako som si ich predstavovala. Vyskúšala som zvýšiť dávku bezlepkovej múky a pridať kukuričný škrob. Piškóty neobsahujú lepok, laktózu, kazein. Sú vhodné pre deti a každého , kto je citlivý na lepok, na histamín, laktózu. Sú ľahkostráviteľné.
Potrebujeme
3 Bio vajcia
2 PL rovné prírodného trstinového cukru, alebo podľa chuti
5 PL plných BIO hladkej kukuričnej múky
40 g BIO kukuričného škrobu (zlatý klas)
štipku ružovej himalájskej soli
Postup
Plech na ktorom budeme piškóty piecť vystelieme papierom na pečenie (dávam dvojitý). Rúru predhrejeme na 180 o C.
Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom. V inej nádobe vyšľaháme bielka so štipkou soli na hustý sneh, ktorý postupne zľahka vmiešame do vyšľahaných žĺtkov s cukrom. Kukuričnú múku a kukuričný škrob zmiešame spolu a postupne po lyžiciach veľmi opatrne vmiešame do nadýchaného snehu so žĺtkami. Vytvorí sa krásna konzistentná hmota. Malou lyžičkou naberáme piškótové cesto (podľa toho, aké veľké chceme mať piškóty) a postupne prenášame na pripravený plech. Medzi jednotlivými piškótami treba nechať odstup, počas pečenia sa zväčšia. Môžeme využiť aj cukrárske vrecko. Mne sa najlepšie osvedčila lyžička. Pečieme do zlata približne 5 minút, podľa toho ako nám pečie rúra.