Bravčové mäso na zeleninovo-hubovej omáčke
Na tento pokrm nemusíme použiť len bravčové mäso, hodí sa aj morčacie, kuracie a tiež hovädzie a teľacie. Rovnako na zeleniový základ môžeme použiť rôzne druhy zeleniny podľa chuti a sezóny. Množstvo surovín si zvolíme sami.
Potrebujeme
bravčové mäso
zeleninu, použila som mrkvu, petržlen, cibuľu červenú, stonkový zeler, pór
3 strúčiky cesnaku
3 ks čerstvej huby kozák brezový (možeme použiť aj iný druh huby lesnej alebo šampiňóny či hlivu ustricovitú)
himalájsku ružovú soľ
mleté čierne korenie
kurkumu
mletú rascu
150 ml sladkej alebo kyslej smotanu (použila som kyslú), môžeme nahradiť aj bezlaktózovou smotanou
vodu
Postup
Očistenú zeleninu, nakrájané huby, mäso, cesnak a koreniny varíme v dostatočnom množstve vody spolu do mäkka, najlepšie v tlakom hrnci. Uvarené mäso vyberieme, zeleninu s vývarom scedíme. Vývar nevylievame, časť použije do zeleniny (podľa toho, ako chceme mať hustú omáčku) a zvyšok použijeme na polievku. Zeleninu rozmixujeme s trochou vývaru. V miske si rozmiešame smotanu s trochou rozmixovanej zeleniny, vylejeme do zeleninovej omáčky, necháme prejsť varom a odstavíme. Omáčka by nemala byť riedka ani veľmi hsutá. Ako príloha sa hodia varené, pečené zemiaky, zemiaková knedľa či cestoviny.
Poznámka: miesto smotany možeme použiť na zahustenie tapiokový škrob alebo hladkú ryžovú muku.