Celozrnná ryža so strukovinou

Celozrnná ryža so strukovinou

Táto kombinácia ryže a strukoviny je veľmi chutná, z výživného hľadiska bohatá a pretože obsahuje dostatok vlákniny, zasýti. Uprednostňujú ju najmä vegetariáni pre obsah bielkovín v strukovinách. Má nízky glykemický index, preto je toto jedlo vhodné aj pre diabetikov. Môžeme ju servírovať ako samostatné jedlo so zeleninovým šalátom alebo aj ako prílohu k dusenej zelenine, či mäsu.

Potrebujeme

1/2 hrnčeka celozrnnej ryže

½ hrnčeka mungo dál

½ hrnčeka polená červená šošovica

1 malá cibuľka

olivový olej

himalájska jemná soľ

Postup

Celozrnnú ryžu (použila som basmati) umyjeme, necháme namočenú aspoň 2 hod., a uvaríme podľa návodu. Mungo dál a polenú červenú šošovicu niekoľkokrát prepláchneme v čistej vode.

Strukoviny uvaríme v čistej vode a v dostatočnom množstve vody, pretože zväčšia svoj objem. Ćervená polená šošovica varením zmení svoju farbu- vybledne, a je rýchlejšie uvarená ako mungo dál, preto ju odporúčam variť zvlášť.

Uvarené strukoviny scedíme z prebytočnej vody.

Ak už máme uvarenú ryžu a strukoviny, cibuľku očistíme a nakrájame na drobné kúsky.

Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľku, krátko orestujeme, pridáme uvarenú ryžu a strukoviny, osolíme, premiešame a odstavíme.

červena šošovica mundo dál , strukoviny