Celozrnná ryža so strukovinou
Táto kombinácia ryže a strukoviny je veľmi chutná, z výživného hľadiska bohatá a pretože obsahuje dostatok vlákniny, zasýti. Uprednostňujú ju najmä vegetariáni pre obsah bielkovín v strukovinách. Má nízky glykemický index, preto je toto jedlo vhodné aj pre diabetikov. Môžeme ju servírovať ako samostatné jedlo so zeleninovým šalátom alebo aj ako prílohu k dusenej zelenine, či mäsu.
Potrebujeme
1/2 hrnčeka celozrnnej ryže
½ hrnčeka mungo dál
½ hrnčeka polená červená šošovica
1 malá cibuľka
olivový olej
himalájska jemná soľ
Postup
Celozrnnú ryžu (použila som basmati) umyjeme, necháme namočenú aspoň 2 hod., a uvaríme podľa návodu. Mungo dál a polenú červenú šošovicu niekoľkokrát prepláchneme v čistej vode.
Strukoviny uvaríme v čistej vode a v dostatočnom množstve vody, pretože zväčšia svoj objem. Ćervená polená šošovica varením zmení svoju farbu- vybledne, a je rýchlejšie uvarená ako mungo dál, preto ju odporúčam variť zvlášť.
Uvarené strukoviny scedíme z prebytočnej vody.
Ak už máme uvarenú ryžu a strukoviny, cibuľku očistíme a nakrájame na drobné kúsky.
Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľku, krátko orestujeme, pridáme uvarenú ryžu a strukoviny, osolíme, premiešame a odstavíme.