Cestoviny s adzuki fazuľou

Cestoviny s adzuki fazuľou

Fazuľa adzuki sa hojne využíva v Japonsku na rôzne spôsoby, dokonca ju používajú aj do sladkých múčnikov. Nazývajú ju tiež „kráľovná fazúľ“. Adzuki sa vyznačuje veľkým množstvom rastlinných bielkovín na 100 g až 20 g , vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Je jemnej chuti a konzistencie, ľahko stráviteľná. Neobsahuje také množstvo antinutričných látok ako bežná fazuľa, preto sa netreba obávať nafukovania. Citlivejším jedincom na strukoviny odporúčam adzuki namočiť aspoň na niekoľko hodín, najlepšie cez noc, aby sa predišlo prípadným zažívacím problémom. Je výborná do orientálnych jedál, polievok, omáčok, nátierok, šalátov, ako príloha, do rizota, zeleninových placiek a fašírok.

Keďže uprednostňujem jednoduchú prípravu jedál, adzuki som použila na prípravu rýchleho a chutného jedla, ktoré je vhodné na obed alebo večeru.

Potrebujeme

50 g suchej fazule adzuki

ryžové cestoviny

maslo ghee

himalájska ružová soľ

1 ks bobkový list

kurkuma alebo kari korenie

čerstvá bylinka ligurček

Postup

Adzuki som deň vopred namočila.

Adzuki zlejeme z vody v ktorej boli máčané, prepláchneme čistou vodou a dáme variť v dostatočnom množstve vody aj s bobkovým listom. Varíme do zmäknutia, pozor, nesmú sa rozvariť.

Ryžové cestoviny uvaríme podľa návodu. Precedíme a opláchneme čistou vodou.

Z uvarených adzuki zlejeme prebytočnú vodu.

Do hlbšej panvice dáme roztopiť maslo ghee, pridáme uvarené adzuki a cestoviny, jemne zasypeme kari korením, osolíme a zľahka pomocou 2 vidličiek premiešame a na miernom ohni krátko podusíme. Nakoniec pridáme nakrájaný ligurček.