Cestoviny s brokolicou

Cestoviny s brokolicou

Cestoviny sa vyrábajú z nekvaseného cesta, zemiakového cesta, ochuteného cesta, napr. rajčinovou pastou, špenátom a pod. Vyrábajú sa hlavne z pšeničnej, ražnej hladkej a celozrnnej múky, semolínovej, grahamovej múky zmiešané s vodou a vajcami alebo len s vodou. Nazývame ich cestovinami bezvaječnými a cestovinami vaječnými. Na výrobu cestovín sa používajú aj bezlepkové múky a strukoviny, napr. ryžová, kukuričná, z quinoa, teffová, amarantu, zo strukovín hrach, šošovica, cícer. Cestoviny sa najviac konzumujú v talianskej kuchyni. Ak sa vyrábajú priemyselne strojovo, často sú obohatené o syntetické vitamíny. Čo sa týka výživných hodnôt, obsahujú najviac sacharidov, najmä škrobu, bielkoviny, minimum vitamínov a minerálnych látok. Bohatšie na výživové hodnoty sú cestoviny z pseudoobilnín ako quinova, teff, amarant či strukovín.

Potrebujeme

1 bal ryžových cestovín

1 ks (hlávka) brokolice

1 ks menšia paprika kápia

1 -2 strúčiky cesnaku

prepustené maslo ghee

4 ks vajíčka

200 ml kyslej smotany bezlaktózovej

2 PL zarovnané hladkej ryžovej múky

1 ČL drveného medvedieho cesnaku

himalájsku ružovú soľ

mleté čierne korenie

strúhaný tvrdý syr bezlaktózový (nemusí byť)

Postup

Cestoviny uvaríme podľa návodu, môžem ich polámať.

Brokolicu rozoberieme na ružičky a uvaríme v pare do polomäkka.

Kápiu zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Uvarenú brokolicu a kápiu mierne podusíme na prepustenom masle, pridáme pretlačený cesnak. V hlbšej nádobe vyšľaháme vajcia, smotanu, hladkú ryžovú múku. Uvarené cestoviny scedíme, prepláchneme studenou vodou. Misu z janského skla, alebo inú zapekaciu misku dobre vymažeme maslom. Cestoviny preložíme do pripravenej misky, pridáme brokolicu s kápiou, osolíme, okoreníme, zasypeme medvedím cesnakom, trochou strúhaného syra, zľahka premiešame, napokon zalejeme rozšľahanými vajcami v smotane. Na vrch môžeme položiť trocha prepusteného masla. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180oC až 200oC , podľa toho ako pečie rúra, približne 20 minút. Upečené posypeme strúhaným syrom bezlaktózy (nemusí byť). Podávame so zeleninovým, cviklovým šalátom.