Cestoviny z červenej šošovice s cuketovou omáčkou 2

Cestoviny z červenej šošovice s cuketovou omáčkou 2

Výživný na prípravu jednoduchý obed alebo večera. Červená šošovica je lúpaná šošovica, prirodzene bezlepková, má jemnú chuť a rýchlo ju vieme pripraviť. Je ľahko stráviteľná, netreba ju pred prípravou máčať, vhodná pre každú vekovú kategóriu. Je zdrojom vlákniny, bielkovín, vitamínov sk. B, najmä kyseliny listovej, minerálnych látok, ako magnézia, draslíka, železa, fosforu, medi, draslíka, mangánu, vápnika. Pre obsah polyfenolov sa považuje za silný antioxidant. Z benefitov pre zdravie môžeme spomenúť: znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, poskytuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu čím prispieva dobrému tráveniu a vyprázdňovaniu. Červenú šošovicu môžeme použiť ako prílohu, prívarok, do zeleninových fašírok, nákypov, šalátov, do nátierok. Múku z červenej šošovice použijeme všade tam, kde sa bežne používa klasická lepková múka. Cestoviny z červenej šošovice sú výbornou náhradou za lepkové cestoviny.

Potrebujeme

1 bal cestovín z červenej šošovice (250 g)

3 ks cukety

1 strúčik cesnaku

ryžový olej

prepustené maslo

himalájsku ružovú soľ

biele mleté korenie

4 PL sladkej smotany, môžeme nahradiť hustou mandľovou alebo ovsenou

1 PL jemnej hrachovej múky

syr mozzarellu, môže byť delaktózovaná alebo aj nemusí byť

Postup

Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve vody.

Cuketu ošúpeme a nastrúhame. Prepustené maslo rozpustíme, pridáme nastrúhanú cuketu, osolíme a na miernom ohni dusíme do zmäknutia. Spravidla je hotová za pár minút. Z ryžového oleja a hrachovej múky pripravíme zásmažku, vylejeme do uvarenej cukety, pridáme sladkú smotanu, necháme zovrieť. Nakoniec dochutíme soľou a korením. Odstavíme. Cestoviny zlejeme, prepláchneme čistou vodou, omastíme troškou ryžového oleja. Vrch môžeme posypať strúhanou mozzarellou alebo aj nemusíme.

.