Cícer na orientálny spôsob
Cícer...., poznáme ho aj pod názvom rímsky hrach. Považuje sa za najzdravšiu strukovinu a bielkovinovú bombu, na 100 g obsahuje až 20 g. Pýši sa tiež vysokým obsahom vlákniny 7 g , z minerálnych látok obsahuje veľké množstvo železa, horčíka, vápnik, sodík, zinok, draslík, z vitamínov najmä vitamíny skupiny B. Okrem výživných benefitov má benefity aj zdravotné. Pomáha regulovať cholesterol, odporúča sa pri kardiovaskulárnych ochoreniach, pre svoj nízky glykemický idnex je vhodný pre diabetikov, teda reguluje hladinu cukru v krvi. Ako jedna z málo strukovín nenafukuje, čo ocenia najmä ľudia citliví na antinutričné látky. Môžeme ho pripraviť na mnohoraký spôsob, do polievok, zeleninových jedál, šalátov, na nátierky, najznámejšia hummus, ako prílohu vo forme pyré, niekto cícer pripravuje na sladko, to som ešte neskúsila, vyskúšam a podelím sa s vami o kulinársky zážitok.
Potrebujeme
60 g suchého cícera
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
kúsok zázvoru cca 1 cm
1 malá červená paprika napr. kápia;
1 čl kopcovitá kari korenie
štipka škorice
½ čl kurkuma
himalájska ružová soľ
1 čl tapiokový škrob
1dl vody alebo vývaru
4 PL olivový olej
Postup
Cícer deň vopred namočíme, najlepšie cez noc. Pred varením vodu zlejeme, opláchneme čistou vodou a varíme vo vode do zmäknutia. Čím je dlhšie namočený, tým si vyžaduje kratšie varenie.
Cibuľu, cesnak a zázvor očistíme. Cibuľu nakrájame na jemno. Cesnak a zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle. Papriku zbavíme jadrovníka a nakrájame na malé kúsky.
V hlbšej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu, nastrúhaný cesnak, zázvor a nakrájanú kápiu. Oheň zmiernime a chvíľu podusíme.
1 čl tapiokového škrobu rozmiešame vo vode/vývare, prilejeme k cibuľovému základu, pridáme kurkumu, kari korenie, soľ, škoricu, uvarený cicer, povaríme a nakoniec zľahka premiešame. Odstavíme a necháme odpočívať zopár minút.
Ako prílohu si zvolíme podľa chuti. K cíceru sa hodí biela quinoa, celozrnná ryža basmati, lúpaná pohánka ale aj bezlepkové cestoviny.