Cícerové lievance so zeleninou
Cícer alebo aj rímsky hrach je veľmi hodnotná bezlepková strukovina s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny, minerálnych látok a vitamínov ako draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, betakarotén a omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny. Cícer nás zasýti na dlhšiu dobu. Už naši predkovia ho používali na prípravu rôznych jedál. Môžeme ho variť, opiecť, pridať do polievok, nátierok, najznámejšia je nátierka hummus či pripraviť si z neho placky alebo lievance. Niekto ho pripravuje aj na sladký spôsob.
Potrebujeme
100 g suchého cícera
70 g ovsených bezlepkových vločiek
2 vajcia
2 strúčiky cesnak
himalájska soľ
mleté čierne korenie
majoránka
ryžový olej na smaženie
Na zeleninu
1 ks mrkva
1 ks petržlen
1 ks cuketa
1 jarná cibuľka aj s vňaťou
čínska kapusta
1 cm strúhaný zázvor
himalájska soľ
½ čl mletá červená paprika
1 čl tapiokový škrob na zahustenie
1 PL ghee
Postup
Cícer namočíme cez noc. Ráno vodu zlejeme, prepláchneme v čistej vode a varíme v dostatočnom množstve vody do zmäknutia.
Medzitým čo sa varí cícer si očistíme zeleninu, nakrájame na menšie kúsky.
V panvici rozpustíme ghee, pridáme nakrájanú zeleninu a cibuľku, nastrúhaný zázvor, podlejeme 50 ml vody a podusíme. Osolíme, zaprášime mletou červenou paprikou.
Tapiokový škrob rozpustíme v 50 ml vody a pridáme do zeleniny. Premiešame, chvíľku podusíme a odstavíme.
Uvarený cícer zlejeme z vody, preložíme do vyššej nádoby.
Ovsené vločky zalejeme vodou, chvíľku necháme postáť.
K cíceru pridáme 2 vajcia, nastrúhaný alebo pretlačený cesnak, soľ, korenie, majoránku a vločky zbavené prebytočnej vody. Tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú hmotu.
Panvicu na ktorej budeme smažiť lievance pomastíme ryžovým olejom, lyžicou tvarujeme lievance a opečieme z každej strany.