Poznáte kvaku? Táto zabudnutá zelenina nám spestrí jedálniček a zároveň dodá vitamíny a minerály.
Kvaka je koreňová zeleninka, kríženec koreňovej zeleniny a kapusty. Chuťou pripomína trocha reďkovku, trocha kaleráb a kapustu, je korenisto-sladkastá. Farbu má jasnú bielu. V minulosti ju používali naši predkovia miesto zemiakov. Dnes opäť zaujíma miesto v kulinárstve. Môžeme ju použiť ako prílohu, na dusenie, varenie, do šalátov, do zeleninových fašírok, polievok, placiek, omáčok, zapekať, grilovať. Môžeme z nej pripraviť samostatné pyré, alebo pridať do zemiakového pyré. Má všestranné použitie.
Kvaka má pre ľudský organizmus význam aj z hľadiska nutričného. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, z minerálnych látok železo, draslík, horčík, vápnik, fosfor, zinok, selén, mangán, meď, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Z vitamínov kyselinu listovú-B9, vitamín B3, B1, vitamín C, betakarotén, vitamín E, kyselinu pantoténovú.
Kvaka má aj liečivé vlastnosti. Odporúča sa pri prechladnutí, rôznych infekciách, používa sa na liečenie kašľa, chrípky, pri nachladení vo forme šťavy. Podporuje imunitu, hojenie rán. Blahodárne pôsobí na zuby, ďasná, kosti. Pôsobí synergicky so železom, je prírodným detoxikačným prostriedkom. Pomáha správne metabolizovať cukry, znižuje cholesterol a čistí tráviaci trakt. Kvaka je vhodná aj na vonkajšie použitie vo forme obkladov na kĺby pri artritíde a reumatizme. Je proste výborná.
Mgr. Janka Blažejová
| 26. 1. 2018