Cuketa na póre

Cuketa na póre

   Pór ako ho dnes poznáme bol vypestovaný z divého druhu Allium ampeloprasum a pochádza z južnej Európy a západnej Ázie. Pestoval sa tiež v Anglii, Perzii, v staroveku ho pestovali Rimania, Gréci a Egypťania. V súčasnosti je v Anglii a Amerike považovaný za zeleninu a v Európe je nielen zeleninou ale aj korením. Pór sa hodí do čerstvých šalátov, miesto cibule do nátierok, do omáčok, nakrájaný na chlebík, je výborný v polievkach, dusený, vysmážaný, grilovaný, možno ho použiť všade tam, kde sa používa cibuľa. Pór je bohatý na vitamíny sk. B, C, E, provitamín A, karotén, minerálne látky draslík, vápnik, fosfor, železo, mangá, selén, meď, zinok, vlákninu, mastné kyseliny, bielkoviny, vodu. Vďaka sírnym siliciam povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie a činnosť ľadvín, upravuje hladinu cukru v krvi, je prirodzene antibakteriálny, posilňuje imunitný systém, pôsobí preventívne pred vznikom trombózy, upravuje vylučovanie, je vhodný pri dne a reumatických ochoreniach.

Vo Walese je pór považovaný za národnú zeleninu.

Cuketa je zelenina s veľmi vysokým obsahom vody, nízkym obsahom kalórii ale za to obsahuje veľa živín vo forme vitamínov a minerálov. Z vitamínov vitamíny A,B,C,E, K, z minerálov železo, vápnik, horčík, draslík, zinok sodík, selén, mangán, meď, bielkoviny, sacharidy , vlákninu.

Najkvalitnejšie a najchutnejšie sú cukety malé, stredne veľké do 25 cm, ktoré sa nemusia šúpať.

Zvykom je cuketu podávať tepelne upravenú. Môžeme ju však použiť aj v surovom stave, najmä mladé cukety sú chutné surové napr. v zeleninových šalátoch. Cuketa nemá veľmi výraznú chuť, preto je potrebné použiť pri jej príprave rôzne výrazné prísady a koreniny, ktoré veľmi dobre nasáva.

Potrebujeme

2 menšie cukety

½ pór

ghee

1/3 čl kari korenie

mleté biele korenie

1 čl tapiokový škrob

1 strúčik cesnak

1 PL hubové korenie (použila som zo suchohríbov)

morská soľ

Príloha

¾ hrnčeka ryža basmati

½ hrnčeka mungo dál

olivový olej

morská soľ

1 malá cibuľa

Postup

Ryžu a mungo dál premyjeme v čistej vode.

Pór a cuketu umyjeme, nakrájame na ľubovoľný tvar. Ghee rozohrejeme, pridáme nakrájaný pór a cuketu, oheň stiahneme, zalejeme trochou vody tak, aby bola zelenina ponorená (cuketa ešte pustí vodu). Dusíme 12-15 min. Potom opatrne poprášime tapiokovým škrobom, pridáme nastrúhaný alebo prelisovaný cesnak, kari korenie, hubové korenie, mleté biele korenie , soľ a necháme prejsť varom. Odstavíme.

Ryžu a mungo dál varíme spolu. Do hrnčeka dáme olivový olej, pridáme umytú ryžu a mungo dál, zalejeme vodou 1:1/2-2 diela, vložíme očistenú celú cibuľu (prevoní ryžu a mungo dál), osolíme, necháme zovrieť, teplotu znížime na najnižší stupeň a pod pokrievkou varíme (dusíme) do zmäknutia.

 Mungo dál je lúpaný hrach alebo sa tiež  nazýva aj žltá šošovica. Mungo dál je veľmi výživná ľahkostráviteľná strukovina s vysokým obsahom bielkovín, minerálov a vitamínov potrebných pre organizmus.

cuketa, cukina pór

referencie: wikipedie