Cuketové kôpky so syrom
Potrebujeme
3 menšie cukety
130 g syra ementál alebo iného syra
2 strúčiky cesnaku (nemusí byť)
kúsok póru
150 g kukuričných lupienkov
2 PL pohánkovej múky (môžeme nahradiť kukuričnou)
2 vajcia
himalájsku ružovú soľ
mleté čierne korenie
ryžový olej na vymastenie plechu
Postup
Cuketu umyjeme, nastrúhame, posolíme a necháme 20 minút postáť aby pustila šťavu. Kukuričné lupienky namočíme na pár minút do vody aby zmäkli.
Po 20 minútach cuketu vyžmýkame (vodu môžeme použiť do polievky), pridáme nastrúhaný syr, na drobno nakrájaný pór, pretlačený cesnak, mleté čierne korenie, vajcia, pohánkovú múku, a prebytočnej vody zbavené kukuričné lupienky. Už nesolíme, osolili sme cuketu pred zbavením vody. Zmes dôkladne premiešame.
Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme ryžovým olejom, na ktorý pomocou lyžice kladieme kôpky zmesi a pečieme pri 180o C – 200oC (podľa toho ako nám pečie rúra) 15 minút.
Podávame samostatne so zeleninovým šalátom alebo so zemiakovým pyré.
Suroviny si môžeme upraviť tak, že zvýšime podiel syra a znížime podiel kukuričných lupienkov.