Cuketovo-mrkvové cestoviny
Cestoviny sa hodia na obed či večeru ako samostatné jedlo, alebo ako príloha k morčaciemu mäsu.
Potrebujeme
2-3 ks menšej cukety
1 stredne veľkú mrkvu
1 ks cibule šalotky
cesnak podľa chuti (nemusí byť)
50 ml sladkej smotany (môžeme nahradiť bezlaktózovou alebo rastlinnou)
strúhaný syr podľa vlastného výberu (nemusí byť)
mletú rascu
¼ ČL kurkumy
trocha mletého čierneho korenia
himalájsku ružovú soľ
olivový olej vhodný na tepelnú úpravu (môžeme nahradiť prepusteným maslom)
ryžové cestoviny, alebo podľa vlastného výberu
Postup
Mrkvu očistíme, cuketu nešúpeme, len dôkladne umyjeme. Škrabkou na zemiaky z mrkvy a cukety vytvoríme pásiky. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom, zasypeme kurkumou, mletou rascou, pridáme najprv pásiky mrkvy a chvíľu podusíme na miernom ohni. K podusenej mrkve pridáme pásiky cukety (je rýchlejšie hotová ako mrkva), osolíme, okoreníme a dusíme na miernom ohni do zmäknutia. Nepridávame žiadnu tekutinu, cuketa pustí vodu. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Zeleninu zjemníme smotanou, pridáme uvarené cestoviny, zasypeme najemno nastrúhaným syrom, zľahka premiešame a odstavíme.