Cuketovo-mrkvové cestoviny

Cuketovo-mrkvové cestoviny

Cestoviny sa hodia na obed či večeru ako samostatné jedlo, alebo ako príloha k morčaciemu mäsu.

Potrebujeme

2-3 ks menšej cukety

1 stredne veľkú mrkvu

1 ks cibule šalotky

cesnak podľa chuti (nemusí byť)

50 ml sladkej smotany (môžeme nahradiť bezlaktózovou alebo rastlinnou)

strúhaný syr podľa vlastného výberu (nemusí byť)

mletú rascu

¼ ČL kurkumy

trocha mletého čierneho korenia

himalájsku ružovú soľ

olivový olej vhodný na tepelnú úpravu (môžeme nahradiť prepusteným maslom)

ryžové cestoviny, alebo podľa vlastného výberu

Postup

Mrkvu očistíme, cuketu nešúpeme, len dôkladne umyjeme. Škrabkou na zemiaky z mrkvy a cukety vytvoríme pásiky. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom, zasypeme kurkumou, mletou rascou, pridáme najprv pásiky mrkvy a chvíľu podusíme na miernom ohni. K podusenej mrkve pridáme pásiky cukety (je rýchlejšie hotová ako mrkva), osolíme, okoreníme a dusíme na miernom ohni do zmäknutia. Nepridávame žiadnu tekutinu, cuketa pustí vodu. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Zeleninu zjemníme smotanou, pridáme uvarené cestoviny, zasypeme najemno nastrúhaným syrom, zľahka premiešame a odstavíme.