Dusená zelenina s kamutovými plackami.

Dusená zelenina s kamutovými plackami.

Kamut (Triticum turanicum), tiež pšenica faraónov, je druh prapôvodnej pšenice s ochrannou známkou, certifikátom kvality, to znamená, že je zakázané šľachtenie, genetická úprava a pestovanie nie je založené na moderných poľnohospodárskych postupoch. Pestuje sa len v ekologických podmienkach. Preto si kamut zachoval svoje pôvodné vlastnosti. História hovorí, že kamut bol privezený do Egypta Rimanmi a znovu objavený v egyptskej pyramíde v päťdesiatich rokoch minulého storočia. Kamut sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín, sacharidov, omega mastných kyselín, minerálov selénu, zinku, železa a draslíka. Vitamínov B1, B2, B6, vitamín C, E,A. Má orieškovú, sladkastú chuť, je ľahko stráviteľný. Kamut sa hodí ako náhrada klasickej šľachtenej pšenice. Kamut je zdravá verzia súčasnej pšenice. Je vynikajúci ako príloha, do šalátov, nátierok, karbonátkov, placiek, polievok. Z kamutovej múky pripravíme výborný kváskový chlebík, pečivo, sušienky, cestoviny. Niektoré štúdie uvádzajú, že je vhodný pre ľudí, ktorí netolerujú klasickú pšenicu.

Placky z kamutu máme už v zozname receptov avšak s iným zložením. 

Toto jedlo neobsahuje mlieko, je nízko histamínové. Kamut obsahuje síce lepok ale nie v takom množstve ako klasická pšenica a navyše ide o zdravú formu lepku. Pri tolerancii malého množstva lepku nemusí spôsobiť zdravotné problémy, závisí akú máme hranicu tolerancie. Pri alergii na lepok sa neodporúča. Jedlo je vhodné pri laktózovej a histamínovej intolerancii.

Potrebujeme

mrkva, petržlen, cuketa v rôznom pomere

1 čl hladká ovsená bezlepková múka

100 ml voda alebo zeleninový vývar

himalájska soľ

1/3 čl kari korenie

štipka mleté korenie

maslo ghee

Na placky

200 g varený kamut

50 g jemné bezlepkové vločky

1 ks červená cibuľa

1 ks vajce

1 PL avokádový olej

himalájska soľ

špetka mleté čierne korenie

½ čl majoránka

olivový alebo ryžový olej

Postup

Začneme prípravou kamutu.

Kamut namočíme vopred, najlepšie večer. Na druhý deň zlejeme z vody, premyjeme v čistej vode a dáme variť v dostatočnom množstve vody, na 1 hrnček 1,5-2 hrnčeky vody. Necháme zovrieť a varíme na miernom ohni približne 1 hod. Kamut je uvarený keď zrná popili vodu a sú malinko popraskané.

Ak kamut nemáčame deň vopred, môžeme ho variť napr. v tlakovom hrnci v pomere 1 hrnček kamutu a 2,-2,5 hrnčeka vody.

Uvarený kamut necháme vychladnúť.

Zeleninu očistíme, cuketu stačí umyť, nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme v pare.

V hlbšej panvici zohrejeme ghee, oheň zmiernime, pridáme uvarenú zeleninu, osolíme, poprášime karí, čiernym korením. 1 čl ovsenej hladkej bezlepkovej múky vymiešame v 100 ml vody a vylejeme do zeleniny. Jemne premiešame z každej strany, necháme postupne zovrieť a odstavíme.

Uvarený kamut budeme mixovať. Môžeme použiť tyčový mixér, alebo klasický mixér. Ak použijeme tyčový mixér, treba dať pozor, pretože zrnká kamutu sú neposlušné a zvyknú vyskakovať. Odporúčam použiť nádobu s uzáverom, určenú na mixovanie.

Ovsené vločky zalejeme teplou vodou na 50 g 50 ml vody. Necháme zmäknúť pár minút. Medzitým, čo vločky odpočívajú, vymixujeme kamut.

Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Pridáme ku kamutu a znova premixujeme.

Ak máme hotovo, pridáme vločky, vajce, avokádový olej, soľ, korenie a drvenú majoránku. Už nemusíme mixovať, stačí vareškou alebo lyžicou poriadne premiešať.

V panvici na ktorej budeme pripravovať placky zohrejeme ryžový olej, keď je olej dostatočne teplý, oheň zmiernime, aby nám placky nezhoreli, lyžicou naberáme kamutovú zmes, vytvarujeme placky a opečieme z každej strany do zlatova.

Alternatívy

V prípade intolerancie na lepok použite miesto kamutu v šupke uvarené vychladnuté zemiaky.

V prípade intolerancie na celé vajce použite 1PL škrobu.

V prípade intolerancie na vaječný bielok, použite žĺtko a 1 čl škrobu.

V prípade intolerancie na cibuľu použite pór alebo vynechajte.

kamut 

..