Dusené jablká s mandľovou mrveničkou
Ľahký , chutný svieži dezert. Základ surovín je bez lepku a vajec.
Potrebujeme
50 -60 g mandľovej múky (môžeme nahradiť ovsenou, mletými ovsenými vločkami, jemnou krupicou)
40 g Bio masla (môžeme nahradiť bezlaktózovým)
20-25 g surového trstinového cukru (cukor môžeme pridať podľa chuti)
4 ks veľké jablká
trocha mletej škorice
2 ks klinčeka
1/3 bal vanilkového cukru
Postup
Jablká očistíme a najemno nastrúhame, pridáme vanilkový cukor, klinček, škoricu a na miernom ohni podusíme aspoň 10 minút. Ak vás napadlo pridať vodu, netreba, jablká pustia šťavu.
Z mandľovej múky, masla a cukru pripravíme mrveničku, rovnomerne rozvrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme do zlata vo vyhriatej rúre na 180 st. C.
Upečenú mrveničku, udusené jablká necháme vychladnúť, klinčeky vyberieme a vrstvíme striedavo mrveničku a jablká do pohárov alebo misiek. Vrch môžeme ozdobiť šľahačkou. Kto má rád veľmi sladké, k jablkám môže pridať cukor alebo med.
Miesto jabĺk sa hodí aj iné sezónne ovocie čerstvé alebo tepelne upravené. Kto nemá problémy s trávením laktózy a kazeinu pokojne môže použiť vyšľahané ochutené mascarpone s jemným tvarohom a vrstviť mrveničku, ovocie, mascarpone s tvarohom. Fantázii sa medze nekladú.