Hliva s brokolicou a karfiolom
Potrebujeme
800 -1000 g hlivy ustricovej
200 g karfiolu
200 g brokolice
1 ks cibule
1 – 2 strúčiky cesnaku
olivový olej
mletú rascu
himalájsku ružovú soľ
sušenú alebo čerstvú majoránku
trocha mletej červenej papriky
trocha kurkumy
1 čl kopcovitá tapiokového škrobu na zahustenie
200 – 300 ml vývaru alebo vody (podľa toho, koľko máme hlivy)
Postup
Cibuľu očistíme, pokrájame a osmahneme na olivovom oleji, pridáme pokrájanú hlivu, zalejeme 200 – 300 ml vývaru alebo vody a na miernom ohni dusíme približne 20 minút. Karfiol a brokolicu rozoberieme na malé ružičky a pridáme k hlive a spolu podusíme ešte 5 – 7 minút. Zmes ochutíme pretlačeným cesnakom, mletou rascou, korením, kurkumou a majoránkou. V troške vody rozmiešame tapiokový škrob s trochou mletej červenej papriky a vylejeme do udusenej hlivy, zľahka premiešame, necháme prejsť varom a nakoniec osolíme. Vhodnou prílohou je varená celozrnná ryža basmati, špaldové krúpy, lúpaná pohánka, quinoa či jednozrnka alebo halušky z celozrnnej špaldovej krupice.