Indiánska ryža

Indiánska ryža

Indiánska ryža a tiež sa môžeme stretnúť aj s názvom divoká kanadská ryža. V skutočnosti ani nejde o ryžu, ale semeno vodnej trávy, ktorá rastie v Kanade v oblasti jazier, kde bola bežnou potravinou domorodého indiánskeho obyvateľstva a z toho pochádza aj jej názov indiánska ryža. Indiáni ju používali ako prílohu k mäsu ale aj zaliatu javorovým sirupom.

Táto nezvyčajná ryža obsahuje veľa vitamínov skupiny B, z minerálnych látok najmä železo a horčík a čo je významné, obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré si nevie náš organizmus vyrobiť a preto ich musíme prijímať zo stravy.

V 100 g tejto zaujímavej ryže sa nachádza len 3,3 % tuku, 72 g sacharidov z toho cukru 0,7 g, 3,1 g vlákniny, bielkoviny 7,7 g a soľ 0,03 g a čo je pozitívne pre diabetikov má nízky glykemický index 35.

Indiánska ryža má úplne odlišnú chuť a vôňu ako bežná ryža alebo ryža basmati, Jej chuť je výrazná, zatiaľ sa mi neporadilo ju k niečomu prirovnať. Treba si na ňu zvyknúť. Práve pre jej výraznú chuť sa odporúča miešať ju s iným druhom ryže alebo obilniny.

Indiánska ryža sa pripravuje najmä varením podobne ako bežná ryža len si vyžaduje oveľa viac času, pretože je veľmi tvrdá a tým pádom absorbuje vodu len veľmi pomaly.

Ak ju budete používať v kombinácii s inou ryžou, netreba zabudnúť, že každá potrebuje inú dĺžku varenia.

Indiánsku ryžu 150 g (jedno vrecko, dostať v zdravej výžive), ktorú vidíte na obrázku som varila 1 hod 25 minút. V podstate som ju pripravovala ako bežnú ryžu. Prepláchla som ju v čistej vode 2 x. Zaliala vodou v pomere 1:3, pridala na väčšie kusy nakrájanú cibuľu, osolila, pridala olivový olej, premiešala a pod pokrievkou dusila do úplného zmäknutia na stupni ohrevu 2 (podľa toho aké značenie máte na sporáku). Po uvarení som cibuľu vybrala.

Jej použitie je široké, v podstate ako bežná ryža. Treba vyskúšať, možno vám zachutí.