Jablčník
Jablká.... najprirodzenejšie ovocie, ktoré sa urodí v našom zemepisnom pásme. Nemali by chýbať na každom stole. Jablká sú zásobárňou vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, pektínu. Sú považované za najzdravšie ovocie. Podľa vedeckých poznatkov by sme denne mali zjesť aspoň 1 jablko.
Jablká môžeme pripraviť na rôzne spôsoby. Výborný je kompót, pyré s mrkvou, zapekané, do sladkých nákypov, pečené, obaľované v cestíčku a vysmažené, pridané do rôznych obilninových kaší, koláčov. Najlepšie je ak ich konzumujeme čerstvé alebo v podobe čerstvej šťavy.
Naše domáce chemicky neošetrované jablká obsahujú veľa cukru, takže do jablčníka som nepoužila žiadny cukor okrem vanilkového cukru a posypu xukrom! Vy, kto máte radi sladké, pokojne pridajte do plnky 100-120 g trstinového cukru.
Potrebujeme
Na cesto
240 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
100 g zmäknutého masla
60 g bezlaktózového tvarohu
štipka himalájskej soli
½ bal. bezfosfátového prášku do pečiva
6 PL vlažnej vody
Na plnku
jablká približne 600 g
1 bal vanilkový cukor
škorica
30 g polohrubá špaldová celozrnná múka
50 g maslo
Postup
Suché suroviny zmiešame, pridáme vodu a maslo, vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti, jednu použijeme na plech pod jablká a jednou prikryjeme navrstvenú plnku.
Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na malé kúsky, pridáme škoricu, vanilkový cukor a polohrubú špaldovú celozrnnú múku. Dostatočne premiešame, aby vanilkový cukor, škorica a múka obalili nakrájané jablká.
Menší plech vystelieme papierom na pečenie. Rúru zapneme a rozohrejeme na 250 0 C. Teplotu stiahneme na 180 0 C.
1 časť cesta rozvaľkáme a vložíme na plech tak, aby cesto pokrylo celú plochu, popicháme vidličkou a dáme predpiecť cca 5-7 minút.
Na predpečené cesto navrstvíme pripravené jablká, prikryjeme 2 časťou cesta, okraje zatlačíme, popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 180 0C .