Jednoduchá rýchla nadýchaná chutná roláda
Roláda je bezlepková, bez laktózy a mliečnej bielkoviny.
Potrebujeme
5 ks vajec najlepšie Bio
2 PL surového trstinového cukru
1 ks vanilkový cukor
6 PL kopcovitých mandľovej múky
6 PL kopcovitých mletých vlašských orechov
2 PL hladkej ryžovej múky
domáci marhuľový lekvár, alebo iný podľa chuti
práškový cukor xukor, alebo práškový trstinový cukor na posypanie
kúsok prepusteného masla ghee na vymastenie plechu
Postup
Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka s vanilkovým a trstinovým cukrom vyšľaháme ručným šľahačom do peny. V inej nádobe vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Sneh postupne pridávame k vyšľahaným žĺtkam a zľahka premiešavame silikónovou stierkou. Následne postupne po lyžiciach pridávame mandľovú, ryžovú múku a mleté orechy. Po každej pridanej lyžici múky zľahučka premiešavame, aby nám sneh nespadol.
Rúru predhrejeme na 180oC, plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme prepusteným maslom ghee. Pripravenú piškótovú zmes vylejeme na pripravený plech, silikónovou stierkou zľahka rovnomerne rozotrieme po celej dĺžke aj šírke plechu. Pečieme približne 8 minút do zlata.
Upečené cesto s papierom stiahneme z plechu a opatrne s papierom ešte teplé zrolujeme do rolády. Po vychladnutí roládu rozbalíme, natrieme marhuľovým alebo iným lekvárom a stočíme do rolády. Vrch posypeme práškovým xukrom alebo iným práškový cukrom.