Jednoduchý kakaový zákusok
Zákusok je výborný k nedeľnej káve, hodí sa po slávnostnom obede či večeri.
Potrebujeme
100 ml polohrubej špaldovej múky
100 ml ovsenej bezlepkovej múky
1 bal vanilkového cukru
100 ml trstinového cukru
100 ml kakaa
1 bal bezfosfátového kypriaceho prášku
150 ml kyslej smotany
5 vajíčok
200 ml uvarenej zrnkovej kávy alebo obilninovej kávy
lekvár
100 g horká čokoláda min 80% kakaa
50 ml sladkej smotany
Postup
Suché suroviny zmiešame dohromady. V hlbšej miske vyšľaháme celé vajíčka s kyslou smotanou, postupne pridávame suché suroviny a vyšľaháme do hladkej hmoty.
Rúru predhrejeme.
Plech vystelieme papierom na pečenie, pripravené cesto vylejeme na plech, rozotrieme a pečieme približne 20 min pri teplote 180 o C.
Uvaríme si kávu.
Vychladnutý korpus rozdelíme na 2 polovice.
Obe polovice polejeme kávou.
Jednu polovicu potrieme lekvárom podľa chuti, vynikajúci je marhuľový, ríbezľový, mirabelkový, čučoriedkový. Ja som použila domáci marhuľový.
Druhou polovicou prikryjeme natretú polovicu.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme sladkú smotanu, zľahka vymiešame, nalejeme na korpus a rovnomerne rozotrieme.
Pozn: na suroviny som použila odmerku na tekutiny a zároveň na suché suroviny.