Kapusta na červeno
Kapusta biela je typická zelenina, ktorú konzumujeme hlavne v zimnom období, pripravenú na rôzne spôsoby. Kapusta obsahuje cenné výživné látky, vitamíny a minerálne látky, vlákninu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu črevnej sústavy. Obsahuje veľa vitamínu C, vitamín A, E, B1,B2, B9 – kyselinu listovú (folát). Z minerálnych látok vápnik, magnézium, železo, selén, je bohatá na enzýmy, soli kyseliny fosforečnej. Kapusta podporuje imunitný systém, zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu červených krviniek, pomáha pri zápche. Šťava z čerstvej kapusty sa odporúča pri prekyslení žalúdka a pri žalúdočných vredoch.
Potrebujeme
1 menšiu hlávku bielej kapusty
celú rascu
prepustené maslo ghee
2 PL hladkej ryžovej múky
domáci kečup
mleté čierne korenie
himalájsku ružovú soľ
1 – 2 PL surového trstinového cukru
Postup
Kapustu nakrájame na tenké rezance. Prepustené maslo ghee rozpustíme, pridáme celú rascu, nakrájanú kapustu, cukor, dôkladne premiešame a dusíme na miernom ohni do zmäknutia. Ak kapusta neobsahuje veľa vody, pridáme trocha vody. Udusenú kapustu zahustíme hladkou ryžovou múkou vymiešanou v troške vody, pridáme domáci kečup, ochutíme korením, osolíme, necháme prejsť varom a odstavíme. Ako príloha sa hodia varené, pečené zemiaky, ale aj domáci kváskový chlieb. Kto sa nechce vzdať mäsa, môže si pridať varené, dusené či pečené.
Poznámka: cukor, soľ a korenie prispôsobíme vlastnej chuti.