Karfiol „smažený“ v rúre.
Karfiol pripravujeme na rôzne spôsoby, najzaužívanejší spôsob je smaženie, ktoré síce nie je najzdravšie ale zato chutné. Rovnako chutné, ba chutnejšie a zdravšie je „smaženie“ v rúre. Príprava je veľmi jednoduchá.
Potrebujeme
½ karfiolu alebo 1 menší
hrachová múka (zo žltého hrachu)
1 čl sladká mletá paprika
trocha mleté čierne korenie
1 čl kurkuma
2 strúčiky cesnak alebo podľa chuti
2 vajce - podľa množstva karfiolu
himalájska alebo morská soľ
ľaničníkový olej alebo iný olej napr. olivový, ryžový...
Pozn.: Suroviny upravíme podľa množstva karfiolu.
Postup
Karfiol rozoberieme na ružičky a varíme v pare na skus.
V miske zmiešame múku, soľ, papriku, kurkumu, korenie, pridáme pretlačený cesnak a premiešame, najlepšie rukami aby sa všetky suroviny rovnomerne rozložili.
Vajíčka vyšľaháme.
Uvarený karfiol necháme vychladnúť.
Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý vymastíme olejom alebo maslom.
Rúru predhrejeme na 180 o C.
Vychladnuté ružičky karfiolu namáčame vo vajíčku a vyváľame v zmesi z múky, korenia, kurkumy, papriky, soli a cesnaku.
Ukladáme na vymastený papier a každú ružičku karfiolu pokvapkáme olejom. Pečieme pri 180 o C 15 minút.
Ako príloha je vhodný zeleninový šalát alebo zemiaky, pyré z kvaky a batátov, môžeme poliať domácim dresingom.