Kečup z červenej repy

Kečup z červenej repy

O pôvode kečupu existujú viaceré teórie. Predchodca dnešného kečupu pochádza z Číny, Indie, Vietnamu, Japonska a Malajzie. Prvé zmienky pochádzajú až z roku 300 p.n.l a skladal sa z rybieho mäsa a sóje. Kečup sa rozšíril do sveta vďaka britským obchodníkom, ktorí ho priviezli do Európy. Prvý recept na paradajkový kečup pochádza z roku 1812 a bol publikovaný Jamesom Measeom.

Kečup je hustá zeleninová omáčka, vyrobená z paradajok alebo inej zeleniny, korenín a ďalších prísad. Obyčajne sa používa na ochutenie jedál, napr. s hamburgermi, klobásami, cestovinami, v kombinácii so syrom, hranolkami, pečenými zemiakmi, na pizzu a podobne. Vo Veľkej Británii je kečup veľmi obľúbeným dochucovadlom. Populárnymi sa stali kečupy z orechov či hríbov alebo rýb.

Receptov na prípravu kečupu existuje nespočetné množstvo. Ingrediencie ako aj koreniny sa líšia podľa chuti.

Potrebujeme

250 g – 300 g červenej repy

200 g jablka (stredne veľké)

1 ks menšej cibule

2 ks klinček

1 ks mrkvy

1 PL zarovnaná surového trstinového cukru

1 PL olivového oleja

trocha mletého čierneho korenia

himalájsku ružovú alebo morskú soľ

250 ml vody

ocot podľa chuti

Postup

Červenú repu, mrkvu, cibuľu očistíme a pokrájame na malé kúsky, zalejeme vodou, tak aby bola zelenina len ponorená, pridáme klinčeky a varíme na miernom ohni približne 25 minút. Jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame na malé kúsky a pridáme k zelenine, klinčeky vyberieme a varíme ďalších 20-25 minút do zmäknutia. Do uvarenej zeleniny pridáme cukor (ak je jablko sladké, treba množstvo cukru znížiť alebo úplne vynechať), mleté čierne korenie, soľ, olej, necháme prejsť varom a odstavíme. Zeleninu prelejeme do mixéra a rozmixujeme na hladkú omáčku. Ak je omáčka veľmi hustá, pridáme troška prevarenej vody. Nakoniec dochutíme octom. Kečup výborne chutí aj bez octu.

 

zdroj: en.wikipedia.org