Kokosové mlieko

Kokosové mlieko

Strúhaný kokos, kokosová voda, kokosový olej, cukor z kokosových kvetov, sú produkty orecha kokosového, ktoré nám poskytujú zdravotné benefity. Najviac využívaným je snáď strúhaný kokos, ktorý sa nám spája s vianočným pečivom, kokosovými pusinkami, rôznymi koláčmi, sušienkami. Zaradením kokosu a produktov z neho, napríklad výborný je aj kokosový jogurt, do jedálnička si môžeme posilniť imunitný systém, zrýchliť metabolizmus, znížiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi, zlepšiť vyprázdňovanie. Kokos má aj antiseptické účinky. Zo strúhaného kokosu si môžeme pripraviť výborné kokosové mlieko.

Potrebujeme

150 g  strúhaného kokosu

700 ml vody

gázu alebo ľanovú utierku

Postup

Kokos zalejeme filtrovanou, prevarenou a vychladnutou vodou a necháme stáť aspoň 5 hodín alebo cez noc. Zmes kokosu a vody prelejeme do mixéra a mixujeme, pokým nám nevznike biele mlieko. Mlieko precedíme cez gázu alebo ľanovú utierku a poriadne vytlačíme – vyžmýkame, najlepšie rukami. Takto sme oddelili mlieko od kokosovej drte, ktorú nevyhadzujeme. Môžeme ju použiť do pečenia alebo na obaľovanie.

Množstvo vody prispôsobíme podľa toho, ako chceme mať mlieko husté. 

kokosva drt (2) kokosova drť (2)

kokosove mlieko1 (2)