Kokosové mlieko
Strúhaný kokos, kokosová voda, kokosový olej, cukor z kokosových kvetov, sú produkty orecha kokosového, ktoré nám poskytujú zdravotné benefity. Najviac využívaným je snáď strúhaný kokos, ktorý sa nám spája s vianočným pečivom, kokosovými pusinkami, rôznymi koláčmi, sušienkami. Zaradením kokosu a produktov z neho, napríklad výborný je aj kokosový jogurt, do jedálnička si môžeme posilniť imunitný systém, zrýchliť metabolizmus, znížiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi, zlepšiť vyprázdňovanie. Kokos má aj antiseptické účinky. Zo strúhaného kokosu si môžeme pripraviť výborné kokosové mlieko.
Potrebujeme
150 g strúhaného kokosu
700 ml vody
gázu alebo ľanovú utierku
Postup
Kokos zalejeme filtrovanou, prevarenou a vychladnutou vodou a necháme stáť aspoň 5 hodín alebo cez noc. Zmes kokosu a vody prelejeme do mixéra a mixujeme, pokým nám nevznike biele mlieko. Mlieko precedíme cez gázu alebo ľanovú utierku a poriadne vytlačíme – vyžmýkame, najlepšie rukami. Takto sme oddelili mlieko od kokosovej drte, ktorú nevyhadzujeme. Môžeme ju použiť do pečenia alebo na obaľovanie.
Množstvo vody prispôsobíme podľa toho, ako chceme mať mlieko husté.