Koláč z gaštanového pyré.

Koláč z gaštanového pyré.

Kto by nepoznal gaštany jedlé. Sú vynikajúcou pochúťkou, sladkosťou, maškrtou, dezertom. Najznámejšou maškrtou je snáď dezert „gaštanové pyré so šľahačkou“ alebo „gaštanové jazýčky“. Často ich pripravujeme na jeseň, pečené. Sú vynikajúce chuťou, konzistenicou, vôňou, vyznačujú sa prirodzenou sladkosťou. Z gaštanov môžeme pripraviť chutné dezerty, použiť do plnky, či ako plnku, do koláčikov, sušienok. Vynikajúca je gaštanová múka, ktorá je výborná na pečenie. Jedlé gaštany sa vyznačujú vysokým obsahom minerálnych látok vápnik, horčík, železo, fosfor, sodík, draslík, meď, zinok, selén, mangán, z vitamínov vitamíny A, sk. B, C,E, K, bielkoviny, sacharidy, málo tukov, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Okrem týchto benefitov majú vynikajúci a blahodárny účinok na zdravie, no posúďte sami: znižujú cholesterol, zlepšujú metabolizmus a imunitný systém, podporujú vylučovanie, neobsahujú lepok, preto sú vhodné pre ľudí s intoleranciou a alergiou na lepok. Majú nižší glykemický index, čo je pozitívne pre diabetikov, pretože nespôsobujú prudký výkyv hladiny cukru. Gaštany sú výborné aj na podporu kvality vlasov.

Potrebujeme

500 g gaštanové pyré z čerstvých gaštanov alebo hlbokozmrazené s obsahom 82% gaštanov a 18 % cukru

8 ks vajíčka

brusnice čerstvé, mrazené alebo kompótované

maslo na vymazanie formy

Postup

Gaštanové pyré necháme rozmraziť.

Oddelíme žĺtka od bielkov.

Mixérom žĺtka postupne zapracujeme do gaštanového pyré. Nezľaknite sa, vznikne tuhšia hmota.

Bielka vyšľaháme a postupne, veľmi jemne zapracujeme do gaštanového pyré so žĺtkami. Jemne treba podoberať z každej strany a zospodu, aby sa sneh dostal do celej hmoty. Pozor, aby vám bielka nepadli, preto treba veľmi opatrne sneh zapracovávať. Hmota musí pôsobiť nadýchané. Nakoniec pridáme brusnice, ak použijete kompótované, je dôležité ich zbaviť šťavy. Najlepšie je, ak ich necháte odkvapkať na sitku nejaký čas. Brusnice pridávame pomaly a zľahka premiešame.

Cukor netreba pridávať, pyré je dosť sladké. Ak má niekto rád viac sladké, stačí po upečení poprášiť cukrom alebo zaliať agáve sirupom, javorovým sirupom alebo sirupom z čakanky, či ozdobiť šľahačkou alebo rastlinnou šľahačkou.

Šťavu z kompótovaných brusníc môžete použiť na zaliatie jednotlivých rezov.

Samotný koláč sa po upečení javí ako suchší, nie je to pravda, po pár hodinách je vynikajúci, šťavnatý.

Rúru rozohrejeme na 180 o C, formu vymažeme maslom. Hmotu vylejeme do formy a pečieme pri 180 o C 20 minút.

POZN: gaštanové pyré mrazené vyrábajú rôzne spoločnosti s rôznym zložením. Percentuálny pomer gaštanov k ostatných pridaným látkam môže byť rôzny a v neprospech gaštanov. Mnohé obsahujú okrem gaštanov aj rumovú príchuť (syntetika) a pyré z fazule. Takéto zloženie nemusí byť práve vhodné pre ľudí s intoleranciami a preto je dôležité ešte prv ako vložíte gaštanové pyré do nákupného košíka si prečítať zloženie. Za najkvalitnejšie sa považuje gaštanové pyré s čo najvyšším percentuálnym obsahom gaštanov (min 82%).

jedlé gaštany jedlé gaštanyjedlé gaštany