Krupicovo zemiakový šterc
Toto jedlo je starodávne jedlo našich predkov. Jedlo pripravovali jednoducho, chutne a zo surovín, ktoré si dopestovali a boli vtedy dostupné. Keďže som z tých skôr narodených, spomínam si na detstvo, kedy nám babička pripravovala rôzne dobroty. Jednou z nich je krupicovo zemiakový šterc. Je výbornou obmenou každodenného moderného jedálnička. Môžeme si ho pripraviť s opraženou cibuľkou, oškvarkami, klobáskou či tvarohom alebo smotanou.
Potrebujeme
800 g zemiakov
150 g špaldovej krupice alebo detskej krupice
himalájsku ružovú soľ
prepustené maslo ghee alebo masť
trocha bieleho mletého korenia
1 cibuľa
Postup
Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme vo vode.
Na masle osmažíme krupicu, kto má rád, môže smažiť dlhšie, krupica získa zlatistý nádych.
Z uvarených zemiakov zlejeme vodu do opraženej krupice a na miernom ohni chvíľku podusíme, vznikne nám kaša, niečo podobné ako tradičná krupicová kaša. Pridáme varené zemiaky, osolíme, okoreníme, omastíme maslom alebo masťou, poriadne premiešame a krátko opražíme.
Očistenú cibuľu nakrájame a osmažíme do zlata na masle. Hotový sterc posypeme cibuľkou a podávame samostatne alebo s čalamádou či kyslou uhorkou.