Krupicovo zemiakový šterc

Krupicovo zemiakový šterc

Toto jedlo je starodávne jedlo našich predkov. Jedlo pripravovali jednoducho, chutne a zo surovín, ktoré si dopestovali a boli vtedy dostupné. Keďže som z tých skôr narodených, spomínam si na detstvo, kedy nám babička pripravovala rôzne dobroty. Jednou z nich je krupicovo zemiakový šterc. Je výbornou obmenou každodenného moderného jedálnička. Môžeme si ho pripraviť s opraženou cibuľkou, oškvarkami, klobáskou či tvarohom alebo smotanou.

Potrebujeme

800 g zemiakov

150 g špaldovej krupice alebo detskej krupice

himalájsku ružovú soľ

prepustené maslo ghee alebo masť

trocha bieleho mletého korenia

1 cibuľa

Postup

Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme vo vode.

Na masle osmažíme krupicu, kto má rád, môže smažiť dlhšie, krupica získa zlatistý nádych.

Z uvarených zemiakov zlejeme vodu do opraženej krupice a na miernom ohni chvíľku podusíme, vznikne nám kaša, niečo podobné ako tradičná krupicová kaša. Pridáme varené zemiaky, osolíme, okoreníme, omastíme maslom alebo masťou, poriadne premiešame a krátko opražíme.

Očistenú cibuľu nakrájame a osmažíme do zlata na masle. Hotový sterc posypeme cibuľkou a podávame samostatne alebo s čalamádou či kyslou uhorkou.