Krúpová polievka s hríbami

Krúpová polievka s hríbami

Hríby sa stali kulinárskou pochúťkou, dajú sa z nich pripraviť rôzne chutné pokrmy ako z čerstvo nazbieraných, tak aj zo sušených. Sú výživné a majú aj zdravotné benefity. Z pohľadu nutričných hodnôt obsahujú bielkoviny, sacharidy, viac vody. Sú bohaté na vitamíny B1, B2, B3 a B9 - kyselinu listovú a z minerálnych látok na horčík, draslík, zinok, železo a fosfor. Vyznačujú sa protirakovinovými účinkami, pozitívne ovplyvňujú cukrovku, podporujú imunitný systém. Hríby si vyžadujú, aby sme ich správne zbierali, skladovali ale aj rozumne konzumovali.

Potrebujeme

za hrsť sušených alebo čerstvých hríbov

1 malú cibuľu

2 PL špaldových krúp

5 – 6 ks menších zemiakov

1 ČL hladkej ryžovej múky

maslo ghee

olivový olej

himalájsku ružovú soľ

mleté čierne korenie

Postup

Hríby a krúpy každé zvlášť namočíme do vody aspoň na 2 hodiny. Očistenú cibuľu nakrájame na drobno, speníme na olivovom oleji, pridáme čistou vodou prepláchnuté hríby, zalejeme 300 ml vody a na miernom ohni varíme 20 minút. Krúpy tiež prepláchneme čistou vodou a pridáme k predvareným hríbom, varíme spolu ďalších 20 minút. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a pridáme k hríbom a krúpam, pridáme 400 -500 ml vody (podľa toho akú chceme mať polievku hustú) a spolu varíme pokým zemiaky nezmäknú. Z masla a ryžovej múky pripravíme zásmažku, vylejeme do polievky, premiešame, necháme prejsť varom, osolíme okoreníme a odstavíme. Polievka je dosť hustá. Podávame samostatne alebo s kváskovým špaldovo ražným chlebom.