Kukuričné špagety s omáčkou z červenej repy a koreňovej zeleniny.

Kukuričné špagety s omáčkou z červenej repy a koreňovej zeleniny.

Medzi koreňovú zeleninu radíme mrkvu, petržlen, zeler, táto zelenina je najrozšírenejšia pre naše zemepisné pásmo a konzumovať ju môžeme počas celého roka, najviac avšak od jesene do jari. V zimnom období si z nej pripravujeme pickles – kyslú zeleninu ako náhradu za čerstvú zeleninu. Koreňová zelenina má vysokú dietetickú hodnotu a jej liečivé účinky pôsobia blahodárne na náš organizmus. Obsahuje veľa vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, olejov, pre správnu výživu je nenahraditeľná.

Potrebujeme

1 ks menšia cvikla ( červená repa)

1 ks stredne veľká mrkva

1 hrubší plátok zeler

niekoľko koliesok pór

1 strúčik cesnak

2 PL bezlaktózová smotana alebo rastlinná smotana

himalájska alebo morská soľ

trocha mletého čierneho korenia

ghee

Príloha

kukuričné špagety

ghee

Postup

Zeleninu očistíme, a nakrájame na menšie kúsky.

Kukuričné špagety uvaríme podľa návodu.

Nakrájanú zeleninu varíme v parnom hrnci 15 minút.

Uvarenú zeleninu preložíme do inej nádoby, pridáme maslo ghee, osolíme, okoreníme, pridáme bezlaktózovú smotanu alebo rastlinnú smotanu a tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.

Uvarené špagety zlejeme a prepláchneme čistou vlažnou vodou, preložíme do misky, osolíme a omastíme maslom ghee.

Špagety zalejeme zeleninovou zmesou a môžeme podávať. Kto nemá problém s laktózou môže navrch nastrúhať syr.

Tento pokrm je vhodný pri intolerancii na lepok a laktózu a pre histaminikov, ktorí tolerujú použité druhy zeleniny.