Kukuričné špagety s omáčkou z červenej repy a koreňovej zeleniny.
Medzi koreňovú zeleninu radíme mrkvu, petržlen, zeler, táto zelenina je najrozšírenejšia pre naše zemepisné pásmo a konzumovať ju môžeme počas celého roka, najviac avšak od jesene do jari. V zimnom období si z nej pripravujeme pickles – kyslú zeleninu ako náhradu za čerstvú zeleninu. Koreňová zelenina má vysokú dietetickú hodnotu a jej liečivé účinky pôsobia blahodárne na náš organizmus. Obsahuje veľa vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, olejov, pre správnu výživu je nenahraditeľná.
Potrebujeme
1 ks menšia cvikla ( červená repa)
1 ks stredne veľká mrkva
1 hrubší plátok zeler
niekoľko koliesok pór
1 strúčik cesnak
2 PL bezlaktózová smotana alebo rastlinná smotana
himalájska alebo morská soľ
trocha mletého čierneho korenia
ghee
Príloha
kukuričné špagety
ghee
Postup
Zeleninu očistíme, a nakrájame na menšie kúsky.
Kukuričné špagety uvaríme podľa návodu.
Nakrájanú zeleninu varíme v parnom hrnci 15 minút.
Uvarenú zeleninu preložíme do inej nádoby, pridáme maslo ghee, osolíme, okoreníme, pridáme bezlaktózovú smotanu alebo rastlinnú smotanu a tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.
Uvarené špagety zlejeme a prepláchneme čistou vlažnou vodou, preložíme do misky, osolíme a omastíme maslom ghee.
Špagety zalejeme zeleninovou zmesou a môžeme podávať. Kto nemá problém s laktózou môže navrch nastrúhať syr.
Tento pokrm je vhodný pri intolerancii na lepok a laktózu a pre histaminikov, ktorí tolerujú použité druhy zeleniny.