Kuracia pečeň na šampiňónoch

Kuracia pečeň na šampiňónoch

Kuracia pečeň patrí medzi výživné potraviny. Obsah cenných výživných látok záleží od celkovej kvality chovu a krmiva kurčaťa. Vnútornosti vo všeobecnosti však často nekonzumujeme, sú považované za nečisté, s obsahom škodlivých látok, hoci naši predkovia dávali prednosť práve vnútornostiam pred svalovinou. Úlohou pečene je odbúravať toxíny, ktoré sa dostali do organizmu či už z potravín, ale aj liekov, z vonkajšieho prostredia, cez pokožku. V pečeni sa však toxíny neuskladňujú. Toxické látky, ktoré organizmus nedokáže zmetabolizovať sa ukladajú v tukových tkanivách a nervovom systéme. Na strane druhej sa v pečeni ukladajú vitamíny, minerálne látky, ako vitamín A, D, E, K, vitamíny skupiny B, najmä vitamín B12, B9 – kyselina listová, z minerálov hlavne železo a meď. Pečeň obsahuje aj vápnik, draslík, fluór, kobalt, molybdén, cholín, horčík, fosfor, jód. Tiež je zdrojom zinku a selénu, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty, obsahuje približne 20 g bielkovín na 100 g. Obsahuje však aj puríny. Puríny sú látky, ktoré sa v organizme metabolizujú na kyselinu močovú, ktorá môže vytvárať kryštáliky, ktoré sa ukladajú v kĺboch a spôsobujú bolesť a zápal. Toto ochorenie sa nazýva dna. Preto by sme pečeň mali konzumovať nie až tak často.

Potrebujeme

500 g Bio kuracích pečienok

5 – 6 ks šampiňónov

1 ks cibule

1 ks kápie

kúsok čerstvej kurkumy alebo 1 ČL mletej

1 ks bobkového listu

3 ks celé nové korenie

2 strúčiky cesnaku

mletú majoránku

1 ČL tapiokového škrobu

1 ČL mletej červenej papriky

himalájsku ružovú soľ

1 PL prepusteného masla ghee

vodu, alebo zeleninový vývar

Postup

Kuracie pečienky umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Kápiu zbavíme jadrovníka a nakrájame. V panvici speníme prepustené maslo, pridáme cibuľu, nakrájanú kápiu a očistenú nastrúhanú kurkumu, ak nemáme čerstvú, pridáme mletú kurkumu a restujeme na miernom ohni. Pridáme nové korenie, bobkový list, očistené nakrájané šampiňóny, pretlačený cesnak, pečienky, zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom (asi 300 ml) a dusíme na miernom ohni. Hotovú pečienku zahustíme tapiokovým škrobom a mletou červenou paprikou rozmiešanou v troche vody. Nakoniec ochutíme majoránkou a osolíme. Podávame s varenou ryžou, hodí sa aj varená quinoa.