Kváskový mazanec zo špaldovej múky

Kváskový mazanec zo špaldovej múky

Cesto som pripravila zo surovín ako na vianočku, len má iný tvar, tvar ako mazanec. Tento recept používam aj na vianočku. Mazanec sa pečie hlavne na Veľkú noc, podľa mňa si ho môžeme upiecť aj počas ostatných dní roka, keď máme chuť. Je výborný ku káve, čaju, s kakaom, s maslom, medom, marmeládou, pokvapkaný čakankovým či javorovým sirupom.

Potrebujeme

Na štartér:

2PL ražného materského kvásku, 150 g ražnej múky, 150 g vlažnej vody.

Na cesto:

200 g celozrnnej hrubej špaldovej múky

100 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky 

50 g hladkej kukuričnej múky

120 ml mlieka alebo rastlinné mlieko

100 g masla

3 PL trstinového cukru

1 bal vanilkový cukor

½ citróna kôra

1 vajce

1 čl zarovnaná soli (himalájska)

za hrsť hrozienok

1 žĺtok na potretie

Postup

Štartér

Do sklenenej misky dáme 2 PL materského kvásku, zalejeme 150 g vlažnej vody, pridáme 150 g ražnej múky a vymiešame hladké cestíčko, nesmie byť riedke ani veľmi husté. Ak je múka veľmi savá pridáme opatrne vlažnú vodu. Takto pripravené cesto zabalíme do igelitu a necháme na teplom mieste 6-8 hod., najlepšie večer pred pečením.

Cesto

Do hlbšej misky preosejeme špaldovú a kukuričnú múku, pridáme himalájsku soľ, nastrúhanú kôru z citróna, cukor, vanilkový cukor, hrozienka.

V hrnčeku rozpustíme maslo, pridáme mlieko alebo rastlinné mlieko, vajce a vymiešame.

Vychladnuté maslo a štartér pridáme do suchých ingrediencií a vypracujeme hladké cesto, nesmie sa lepiť na steny misky.

Vymiesené cesto zakryjeme igelitom a necháme kysnúť na tepom mieste 1 a ½ hod.

Po 1a1/2 hod cesto vyklopíme na pracovnú dosku a premiesime zľahka rukou z každej strany a vytvarujeme bochník.

Misku (môže byť tá v ktorej cesto kyslo alebo väčšia guľatá ošatka) vystelieme bavlnenou plienkou alebo bavlnenou utierkou, ktorú vysypeme tapiokovým škrobom (cesto sa nelepí). Bochník vložíme do ošatky alebo misky, zakryjeme igelitom a necháme kysnúť na teplom mieste cca 3-4 hod, podľa toho aká je teplota v miestnosti. Cesto je vykysnuté, ak zdvojnásobí svoj objem.

Rúru rozohrejeme na 250 o C.

Piecť môžeme na plechu alebo aj lávovom kameni (použila som lávový kameň).

a) Plech na ktorom budeme mazanec piecť, vystelieme papierom na pečenie.

Vykysnutý mazanec opatrne vyklopíme na plech, môžeme urobiť ostrým nožom alebo žiletkou mriežky, potrieme žĺtkom a pečieme 30 min pri 180 o C.

b) Lávový kameň musí byť rozohriaty na 250 o C 45 min.

Ak máme lávový kameň rozohriaty, teplotu znížime na 180 o C, vykysnutý mazanec opatrne vyklopíme na drevenú dosku, potrieme žĺtkom a opatrne prenesieme na lávový kameň. Pečieme 25-30 min.

Upečený mazanec posypeme práškovým xukrom.

vianočka mazanec štartér zákvas