Makové šúľance
Potrebujeme
250 g hladkej špaldovej múky
150 g polohrubej špaldovej múky
400 g varených zemiakov typ A
30 g masla
1 vajce
1/3 ČL himalájskej soli
Posyp
mak
práškový trstinový cukor
maslo
Postup
Zemiaky uvaríme vopred a necháme dobre vychladnúť.
Z múky, ošúpaných nastrúhaných zemiakov, masla, vajca a soli vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme aspoň 45 minút odpočívať. Odpočinuté cesto rozdelíme na viacero častí z ktorých vytvarujeme šúľok o priemere 1 cm, ten krájame na malé, asi 5 mm široké kúsky, ktoré rukou šúľame do tvaru šúľanca. Šúľance tvarujeme podľa svojich predstáv, môžu byť menšie a širšie, dlhšie a tenšie a pod. Tak, ako nám vyhovuje. Nemali by byť veľmi dlhé a široké, pretože počas varenia svoj objem zväčšia. Šúľance varíme v dostatočnom množstve vody, keď vyplávajú na povrch, sú uvarené. Pomocou sitka uvarené šúľance prekladáme do misky, alebo rovno rozdelíme na porcie, posypeme mletým makom, osladíme práškovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom. Veľmi chutné sú, ak k maku pridáme slivkový lekvár, výborné sú aj posypané mletými orechmi. Šúľance si môžeme pripraviť aj v slanej verzii s tvarohom, smotanou, posypané do zlata upraženou cibuľkou.