Maslová tekvica v cestíčku
Maslová tekvica patrí medzi najobľúbenejšie druhy tekvíc. Patrí medzi zdravú nízkokalorickú zeleninu, jej dužina je jemná, naozaj maslová. Pýši sa bohatým zdrojom vitamínov, minerálnych látok ako draslík, horčík, vápnik, železo, je bohatým zdrojom vlákniny a betakaroténu, z ktorého si organizmus vie vyrobiť dôležitý vitamín A. V kuchyni má široké využitie, najchutnejšia je pečená, grilovaná. Môžeme si z nej pripraviť veľmi jemnú, chutnú krémovú polievku, pridať do zeleninovej polievky, pripraviť pyré ako prílohu, vysmažiť obalenú v cestíčku či trojobale. Naozaj fantázii sa medze nekladú. Ja som pre tentokrát vyskúšala túto tekvicu vysmažiť v cestíčku.
Potrebujeme
1 ks maslová tekvica
vajíčka
bezlepková ovsená múka
ružová Himalájska soľ
ryžový olej
Na prílohu
1. verzia :koreňová zelenina (mrkva, petržlen, celer, kvaka)
2. verzia: pyré z červenej mrkvy a fialových zemiakov -Violet ( 2 fialové mrkvy a 2 fialové zemiaky)
orech masla
¼ čl kari korenie
ružová himalájska soľ
pažítka, petržlenová vňať
Postup
Tekvicu ošúpeme, nakrájame na kolieska alebo iný tvar (podľa toho aká je veľká) a dáme variť nad paru aspoň 5-7 minút.
Koreňovú zeleninu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a varíme v pare na skus.
Z vajíčok, ovsenej bezlepkovej múky pripravíme nie veľmi husté cestíčko, ak sa predsa podarí hustejšie, pridáme zopár kvapiek sladkej smotany.
Tekvicu vyberieme z pary, osolíme a necháme vychladnúť.
Zeleninu vyberieme z pary.
V rajničke rozohrejeme maslo, pridáme uvarenú koreňovú zeleninu, poprášime kari korením, osolíme, zľahka premiešame, podusíme a odstavíme.
Na panvicu, v ktorej budeme vysmážať tekvicu nalejeme ryžový olej, rozohrejeme, oheň stiahneme.
Vychladnutú tekvicu obalíme z oboch strán v cestíčku a vysmážame z každej strany asi 1 min do zlatova. Nepotrebuje dlhé smaženie, je uvarená v pare, stačí tak, aby cestíčko neostalo surové.
Ak si chceme pripraviť pyré, fialovú mrkvu a zemiaky violet očistíme, uvaríme, scedíme, pridáme maslo, soľ, pučidlom popučíme a vyšľaháme na pyré.
Na chuť ale aj ozdobu posypeme pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.