Nepečená dobrota z ovsených vločiek
Na sladké dobroty z ovsených vločiek pečených aj nepečených existuje veľa receptov. Často sa inšpirujem rôznymi receptami a upravujem si ich podľa vlastnej potreby. Mnohokrát recepty obsahujú suroviny ktoré mi nevyhovujú a tieto nahradzujem buď zdravšími surovinami alebo ich nahradím inými, ktoré nepokazia očakávaný konečný výsledok.
Potrebujeme
280 g jemných bezlepkových ovsených vločiek
100 g mandľovej múky, alebo mandlí rozmixovaných na múku
1 ks vanilkový cukor
130 g masla
5 PL medu
2 PL trstinového cukru
za hrsť nesírenych hrozienok, pridať môžeme aj iné sušené ovocie, napr. brusnice, figy, datle, marhule, slivky a aj kúsky bielej či tmavej čokolády
3 PL kokosového oleja
Na polevu
50 g horkej čokolády, môžeme nahradiť bielou, bielou vegánskou
15 g masla
Postup
Ovsené vločky rozmixujeme. Pridáme sušené ovocie nakrájané na malé kúsky, mandľovú múku, cukor, vanilkový cukor a dobre premiešame. Na miernom ohni rozpustíme maslo, kokosový olej, pridáme med a vylejeme so sypkej zmesi. Všetko dôkladne vymiešame.
Sklenenú okrúhlu misku na pečenie korpusov (môžeme použiť aj inú nádobu) vystelieme papierom na pečenie. Na takto pripravenú misku zmes rovnomerne rozvrstvíme.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a mierne vychladnutú natrieme vrch nepečeného koláča. Aspoň 1,5 až 2 hodiny necháme postáť v chladničke, aby sa všetky suroviny spojili.
Ak máte radi veľmi sladké, cukor môžete zvýšiť.