Ovsený nápoj
Rastlinné nápoje (mlieka) sa stávajú čoraz viac obľúbenejšími nielen medzi vegetariánmi a vegánmi, ale aj u ľudí s intoleranciami, alergiami a inými tráviacimi ťažkosťami. Rastlinné nápoje si pripravujem čerstvé takmer každý deň, alebo obdeň. Deň začínam teplým mandľovým mliekom do ktorého pridám štipku škorice, 1 čl medu alebo trocha prírodného trstinového cukru. Ak mám chuť na kakao, pridám karob. Moje obľúbené je aj ovsené mlieko. Chutí výborne so štipkou vanilky a datle medjool. Mandľové a ovsené mlieko považujem za najvýživnejšie a aj najchutnejšie. Ovsené aj mandľové mlieko si môžeme dopriať na desiatu či olovrant, pridať do smoothies, raňajkových kaší, palaciniek, lievancov, dezertov, koláčikov, pudingov apod. . Samozrejme záleží aj na hustote. Ovsené aj mandľové mlieko má na organizmus veľa pozitívnych účinkov. Ovsené je výborným zdrojom vitamínov sk. B, minerálnych látok, sacharidov, vlákniny, bielkovín, a tiež zasýti. Mandľové je zdrojom vitamínov A, D, E, minerálnych látok železa, vápnika, fosforu, magnézia, sodíka, sacharidov, bielkovín, vlákniny.
Niektoré pozitívne účinky mandľového mlieka:
1. Poskytuje vápnik pre zdravé kosti, zuby, kĺby
2. Je ľahko stráviteľné, podporuje trávenie
3. Má antioxidačné vlastnosti, upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
4. Posilňuje kardiovaskulárne zdravie, udržiava zdravie ciev
5. Vyrovnáva acidobázickú rovnováhu v organizme
6. Pozitívne pôsobí na nervový systém
7. Je vhodné pri potravinových intoleranciách (pozor by mali dať ľudia s alergiou na mandle), pre celiatikov
Niektoré pozitívne účinky ovseného mlieka:
1. Upravuje trávenie, vyprázdňovanie a celkový metabolizmus
2. Pozitívne vplýva na imunitný systém
3. Upravuje hladinu cukru, cholesterolu v krvi, znižuje krvný tlak
4. Podporuje pevnosť kostrového aparátu
5. Pozitívne vplýva na kvalitu nechtov, vlasov, pokožky, nervového systému
6. Pôsobí preventívne pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení
Ako pripraviť základné ovsené mlieko
Hustota sa odvíja od množstva ovsených bezlepkových vločiek a vody
Potrebujeme
25 g -30 g bezlepkových ovsených vločiek, najlepšie Bio
500 ml prefiltrovanej vody
1-2 ks sušených datlí medjool
troška vanilky (nemusí byť)
štipku himalájskej soli
mixér
husté sitko alebo ľanovú utierku
Postup
Vločky, nakrájané datle, štipku soli, vanilku, vodu dáme do mixéra a mixujeme 2-3 minúty. Potom môžeme (aj nemusíme) mlieko precediť cez sitko alebo ľanovú utierku. Hustotu si upravujeme podľa potreby.