Ovsený nápoj

Ovsený nápoj

Rastlinné nápoje (mlieka) sa stávajú čoraz viac obľúbenejšími nielen medzi vegetariánmi a vegánmi, ale aj u ľudí s intoleranciami, alergiami a inými tráviacimi ťažkosťami. Rastlinné nápoje si pripravujem čerstvé takmer každý deň, alebo obdeň. Deň začínam teplým mandľovým mliekom do ktorého pridám štipku škorice, 1 čl medu alebo trocha prírodného trstinového cukru. Ak mám chuť na kakao, pridám karob. Moje obľúbené je aj ovsený nápoj (mlieko). Chutí výborne so štipkou vanilky a datle medjool. Mandľový a ovsený nápoj považujem za najvýživnejší a aj najchutnejší. Ovsený aj mandľový nápoj si môžeme dopriať na desiatu či olovrant, pridať do smoothies, raňajkových kaší, palaciniek, lievancov, dezertov, koláčikov, pudingov a pod. . Samozrejme záleží aj na hustote. Ovsený aj mandľový nápoj má na organizmus veľa pozitívnych účinkov. Ovsený je výborným zdrojom vitamínov sk. B, minerálnych látok, sacharidov, vlákniny, bielkovín, a tiež zasýti. Mandľový je zdrojom vitamínov A, D, E, minerálnych látok železa, vápnika, fosforu, magnézia, sodíka, sacharidov, bielkovín, vlákniny.

Niektoré pozitívne účinky mandľového nápoja:

1.    Poskytuje vápnik pre zdravé kosti, zuby, kĺby

2.    Je ľahko stráviteľné, podporuje trávenie

3.    Má antioxidačné vlastnosti, upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi

4.    Posilňuje kardiovaskulárne zdravie, udržiava zdravie ciev

5.    Vyrovnáva acidobázickú rovnováhu v organizme

6.    Pozitívne pôsobí na nervový systém

7.   Je vhodné pri potravinových intoleranciách (pozor by mali dať ľudia s alergiou na mandle), pre celiatikov

Niektoré pozitívne účinky ovseného nápoja :

1.    Upravuje trávenie, vyprázdňovanie a celkový metabolizmus

2.    Pozitívne vplýva na imunitný systém

3.    Upravuje hladinu cukru, cholesterolu v krvi, znižuje krvný tlak

4.    Podporuje pevnosť kostrového aparátu

5.    Pozitívne vplýva na kvalitu nechtov, vlasov, pokožky, nervového systému

6.    Pôsobí preventívne pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení

Ako pripraviť základný ovsený nápoj

Hustota sa odvíja od množstva ovsených bezlepkových vločiek a vody

Potrebujeme

25 g -30 g bezlepkových ovsených vločiek, najlepšie Bio

500 ml prefiltrovanej vody

1-2 ks sušených datlí medjool

troška vanilky (nemusí byť)

štipku himalájskej soli

mixér

husté sitko alebo ľanovú utierku

Postup

Vločky, nakrájané datle, štipku soli, vanilku, vodu dáme do mixéra a mixujeme 2-3 minúty. Potom môžeme (aj nemusíme) mlieko precediť cez sitko alebo ľanovú utierku. Hustotu si upravujeme podľa potreby.