Paštéta z kuracích pečienok
Vnútornosti mnohí ľudia nekonzumujú a to z rôznych dôvodov. Aj sa som ich vyradila po dlhú dobu z dôvodu, že som citlivá na histamín (HIT). Po 8 rokoch nekonzumovania pečienky som sa rozhodla vyrobiť domácu paštétu z kuracích pečienok a sledovať ako bude môj organizmus reagovať. Nie som veľkým vyznávačom pokrmov z pečienok a iných vnútorností, ale ako sa hovorí „ aj v pekle sú raz v roku hody „. Ak sa pozrieme na výživovú hodnotu pečienky z kurčaťa, nie je na tom až tak najhoršie. Obsahuje celkom slušné množstvo železa, vápnika, draslíka a fosforu. Z vitamínov vitamín A a B2, 22 g bielkovín na 100 g, niečo málo tukov a sacharidov.
Na prípravu som použila pečienky z kurčiat z ekologického poľnohospodárstva. Na paštétu som mala chuť (preto som ju aj pripravila), vychladnutú som si natrela na domáci kváskový chlieb a pokojne si vychutnávala „staro-novú“ chuť domácej paštéty... a čuduj sa svete, žiadna toxicita histamínom sa nekonala. Super, môj jedálniček je bohatší.
Potrebujeme
250 g kuracích pečienok
1 ks menšej cibule
3 – 4 strúčiky cesnaku (môžeme pridať podľa chuti a tolerancie)
50 g masla
1 dl sladkej smotany (môžeme nahradiť rastlinnou alebo bezlaktózovou)
himalájsku ružovú soľ
mleté čierne korenie
sušenú majoránku
1 PL prepusteného masla - ghee
Postup
Očistenú nakrájanú cibuľu speníme na prepustenom masle, pridáme umyté odblanené kuracie pečienky, môžeme podliať trochou vody a dusíme pod pokrievkou pokým nie sú hotové. Necháme vychladnúť. Vychladnuté preložíme do mixéra, pridáme maslo, cesnak, smotanu, majoránku, osolíme, okoreníme a rozmixujeme na hladkú paštétu. Dobrú chuť!