Pečená trikolora
Neskoré leto sa vyznačuje dozrievaním cukety a tekvíc rôzneho druhu. Túto chutnú, vzácnu zeleninu, bohatú na výživné látky je najlepšie pripraviť čerstvú. Môžeme ju zapekať, variť na pare, dusiť, grilovať, pripraviť prílohu k mäsu v podobe pyré, použiť do šalátov ale aj do sladkých múčnikov.
Potrebujeme
1 ks alebo ½ ks podľa veľkosti maslová tekvica
1 ks cuketa
1 ks oranžový batát
ryžový olej
morská soľ
kurkuma
sladká červená paprika
¾ hrnčeka celozrnnej ryže basmati
Postup
Ryžu premyjeme aspoň 2 x v čistej vode. Do hrnčeka dáme 2 PL ryžového oleja, rozohrejeme, pridáme ryžu, zalejeme 1 a ¼ hrnčeka vodou, premiešame, privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou, oheň zmiernime a dusíme do mäkka . Ryža je celozrnná, na zmäknutie potrebuje viac času ako ryža bielená.
Maslovú tekvicu, cuketu, batát očistíme, nakrájame na väčšie kocky.
Rúru predhrejeme.
Plech, v ktorom budeme zeleninu piecť vystelieme papierom na pečenie, nakrájanú zeleninu naň pekne rozložíme, osolíme, posypeme kurkumou a červenou paprikou, polejeme ryžovým olejom a premiešame, aby koreniny a olej zeleninu obalili.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 o C približne 20 minút, podľa toho ako nám pečie rúra.
Podávame s celozrnnou ryžou.