Piškóta s jablkami

Piškóta s jablkami

Jemný ľahký chutný koláčik, bez lepku, mlieka, laktózy. Vhodný pre ľudí s celiakiou, intoleranciou na lepok, laktózu, histamín.

 Potrebujeme

5 vajec z ekologického poľnohospodárstva

2 PL trstinového cukru

5 PL mierne kopcovitých mandľovej múky

3 PL mierne kopcovitých bezlepkovej ovsenej múky

½ bal bezfosfátového prášku do pečiva

štipku soli

50 g prepusteného masla ghee

½ ČL mletej škorice

½ bal. vanilkového cukru

500 g očistených nastrúhaných jabĺčok

Postup

Formu na pečenie s bežným priemerom (vhodná aj forma iného tvaru) vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 150 o C . Prepustené maslo jemne rozpustíme.

Jabĺčka ošúpeme a nastrúhame, šťavu z nich jemne vytlačíme. Pridáme mletú škoricu a vanilkový cukor. Premiešame, aby sa škorica a vanilkový cukor rovnomerne rozložili.

Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme 2 PL cukru a vyšľaháme do peny. Postupne k nim zašľaháme rozpustené prepustené maslo.

V miske zmiešame mandľovú múku, ovsenú bezlepkovú múku a kypriaci prášok.

K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhší sneh.

Sneh postupne vmiešame (nešľaháme) do peny zo žĺtkov. Nakoniec do zmesi postupne zľahka pridávame pripravenú múku a opatrne premiešavame, aby nám nadýchaná zmes nespľasla. Takto pripravenú zmes vylejeme do formy na pečenie, rovnomerne rozotrieme po celej ploche a nakoniec do cesta kladieme kôpky nastrúhaných jabĺk. Pečieme pri teplote 150 o C do zlatova.

Upečený piškót môžeme poprášiť trstinovým práškovým cukrom, mletými orieškami, mandľami.

Kto má rád sladšie koláčiky môže si cukor navýšiť. Sladkosť koláčika závisí aj od toho, aký druh jabĺk použijeme.