Piškóta s jablkami
Jemný ľahký chutný koláčik, bez lepku, mlieka, laktózy. Vhodný pre ľudí s celiakiou, intoleranciou na lepok, laktózu, histamín.
Potrebujeme
5 vajec z ekologického poľnohospodárstva
2 PL trstinového cukru
5 PL mierne kopcovitých mandľovej múky
3 PL mierne kopcovitých bezlepkovej ovsenej múky
½ bal bezfosfátového prášku do pečiva
štipku soli
50 g prepusteného masla ghee
½ ČL mletej škorice
½ bal. vanilkového cukru
500 g očistených nastrúhaných jabĺčok
Postup
Formu na pečenie s bežným priemerom (vhodná aj forma iného tvaru) vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 150 o C . Prepustené maslo jemne rozpustíme.
Jabĺčka ošúpeme a nastrúhame, šťavu z nich jemne vytlačíme. Pridáme mletú škoricu a vanilkový cukor. Premiešame, aby sa škorica a vanilkový cukor rovnomerne rozložili.
Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme 2 PL cukru a vyšľaháme do peny. Postupne k nim zašľaháme rozpustené prepustené maslo.
V miske zmiešame mandľovú múku, ovsenú bezlepkovú múku a kypriaci prášok.
K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhší sneh.
Sneh postupne vmiešame (nešľaháme) do peny zo žĺtkov. Nakoniec do zmesi postupne zľahka pridávame pripravenú múku a opatrne premiešavame, aby nám nadýchaná zmes nespľasla. Takto pripravenú zmes vylejeme do formy na pečenie, rovnomerne rozotrieme po celej ploche a nakoniec do cesta kladieme kôpky nastrúhaných jabĺk. Pečieme pri teplote 150 o C do zlatova.
Upečený piškót môžeme poprášiť trstinovým práškovým cukrom, mletými orieškami, mandľami.
Kto má rád sladšie koláčiky môže si cukor navýšiť. Sladkosť koláčika závisí aj od toho, aký druh jabĺk použijeme.