Placky z ovsených vločiek.
Ovsené vločky pozná každý z nás. Pamätám si, že v minulosti sme si ich pripravovali vo forme kaše s mliekom, maslom a cukrom. Dnes by som ich v tejto forme pripravila inak. Mlieko by som nahradila vodou alebo mandľovým alebo makovým mliekom, cukor sušeným ovocím alebo medom a doplnila orieškami a omastila lyžičkou ghee alebo kokosovým olejom. V súčasnosti sa medze nekladú a môžeme si ich pripraviť na mnohoraké spôsoby. Uprednostňujem bezlepkové ovsené vločky, mám ich veľmi rada pre ich ľahkostráviteľnosť, obsah výživných látok, najmä sacharidov, bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok a široké využitie v kuchyni.
Potrebujeme
80 g suchých bezlepkových ovsených vločiek
2 menšie mrkvy
3 vajíčka
ryžový olej
himalájska jemná soľ
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
majoránka
Postup
Do vyššej misky nasypeme ovsené vločky, zalejeme prevarenou vodou, tak aby boli ponorené. Napučia a vznikne z nich kašovitá hmota.
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
K vločkám pridáme nastrúhanú mrkvu, vajíčka, soľ, korenie, pretlačený cesnak a rozdrvenú majoránku. Pridáme 2 PL ryžového oleja. Zmes dostatočne premiešame.
Na panvici ohrejeme troška ryžového oleja, necháme rozohriať, oheň stiahneme a lyžicou naberáme malé množstvo zmesi, ukladáme na panvičku a opečieme z každej strany do zlatova.
Podávame so zeleninovým šalátom. Výborné sú aj so smotanovo-avokádovým dípom.