Plnená tekvica hokaidó

Plnená tekvica hokaidó

Tekvica hokaidó má v kuchyni široké využite. Hodí sa do polievok, omáčok, rizota, je výborná pečená, zapekaná, grilovaná, ako príloha, do koláčov, džemov. Okrem rozmanitého použitia v kulinárstve obsahuje bielkoviny, vlákninu, z vitamínov vitamín A,B,C, betakarotén, z minerálnych látok vápnik, horčík, fosfor, draslík. Pomáha pri ochoreniach zažívacieho traktu a pankreasu, je močopudná. Rozhodne stojí za to, zradiť ju do jedálnička.

Potrebujeme na 1 porciu

1 ks menšia tekvica hokaidó

200-250 g mletého chudého bravčového mäsa

cibuľa

cesnak

kápia

zelená paprika

soľ

mleté čierne korenie

kurkuma

mletá červená paprika

majoránka

drvená rasca

masť bravčová

Na prílohu môže byť aj nemusí, dužina z hokaidó úplne prílohu nahradí

zemiaky violet a žlté varná skupina A

mrkva, fialová mrkva, batát

ryžový olej

kurkuma

mletá paprika

soľ

Postup:

Tekvicu hokaidó umyjeme, vrch zrežeme, získame tak klobúčik, ktorým potom náplň zakryjeme.

Jadierka odstránime lyžicou alebo inou pomôckou tak, aby nám vznikol priestor na náplň.

Takto pripravenú tekvicu dáme predpiecť bez klobúčika na 20 minút pri teplote 170o C – 180o C podľa toho ako pečie rúra.

Cibuľu, cesnak, kápiu, zelenú papriku nakrájame na drobno. Na panvicu dáme rozohriať masť, pridáme nakrájanú zmes a smažíme do sklovita. Pridáme kurkumu, mletú červenú papriku, mletú rascu, majoránku a krátko orestujeme, pridáme mleté mäso. Na miernom ohni dusíme asi 20 minút, nakoniec dochutíme korením a osolíme. Zmes do hakaidó je pripravená.

Mierne vychladnutú tekvicu naplníme mäsovou zemou, zakryjeme klobúčikom a dopekáme v rúre asi 20 minút pri teplote 170oC -180oC.

Zeleninu na prílohu očistíme, zo zemiakov šupku neodstraňujeme, nakrájame, uložíme na plech, posypeme mletou červenou paprikou, kurkumou, osolíme, pokvapkáme ryžovým olejom a pečieme do zlatova.

Toto jedlo je výborné, sama som bola prekvapená prepojením chutí jednotlivých ingrediencií, tekvica má vynikajúcu, jemnú, maslovú chuť a úplne postačuje ako príloha k náplni. Tak dobrú chuť!

tekvica,hokaido