Plnená tekvica hokaidó
Tekvica hokaidó má v kuchyni široké využite. Hodí sa do polievok, omáčok, rizota, je výborná pečená, zapekaná, grilovaná, ako príloha, do koláčov, džemov. Okrem rozmanitého použitia v kulinárstve obsahuje bielkoviny, vlákninu, z vitamínov vitamín A,B,C, betakarotén, z minerálnych látok vápnik, horčík, fosfor, draslík. Pomáha pri ochoreniach zažívacieho traktu a pankreasu, je močopudná. Rozhodne stojí za to, zradiť ju do jedálnička.
Potrebujeme na 1 porciu
1 ks menšia tekvica hokaidó
200-250 g mletého chudého bravčového mäsa
cibuľa
cesnak
kápia
zelená paprika
soľ
mleté čierne korenie
kurkuma
mletá červená paprika
majoránka
drvená rasca
masť bravčová
Na prílohu môže byť aj nemusí, dužina z hokaidó úplne prílohu nahradí
zemiaky violet a žlté varná skupina A
mrkva, fialová mrkva, batát
ryžový olej
kurkuma
mletá paprika
soľ
Postup:
Tekvicu hokaidó umyjeme, vrch zrežeme, získame tak klobúčik, ktorým potom náplň zakryjeme.
Jadierka odstránime lyžicou alebo inou pomôckou tak, aby nám vznikol priestor na náplň.
Takto pripravenú tekvicu dáme predpiecť bez klobúčika na 20 minút pri teplote 170o C – 180o C podľa toho ako pečie rúra.
Cibuľu, cesnak, kápiu, zelenú papriku nakrájame na drobno. Na panvicu dáme rozohriať masť, pridáme nakrájanú zmes a smažíme do sklovita. Pridáme kurkumu, mletú červenú papriku, mletú rascu, majoránku a krátko orestujeme, pridáme mleté mäso. Na miernom ohni dusíme asi 20 minút, nakoniec dochutíme korením a osolíme. Zmes do hakaidó je pripravená.
Mierne vychladnutú tekvicu naplníme mäsovou zemou, zakryjeme klobúčikom a dopekáme v rúre asi 20 minút pri teplote 170oC -180oC.
Zeleninu na prílohu očistíme, zo zemiakov šupku neodstraňujeme, nakrájame, uložíme na plech, posypeme mletou červenou paprikou, kurkumou, osolíme, pokvapkáme ryžovým olejom a pečieme do zlatova.
Toto jedlo je výborné, sama som bola prekvapená prepojením chutí jednotlivých ingrediencií, tekvica má vynikajúcu, jemnú, maslovú chuť a úplne postačuje ako príloha k náplni. Tak dobrú chuť!