Plnený kelový list

Plnený kelový list

Kel patrí medzi kapustovú zeleninu. Je vynikajúcim zdrojom vlákniny, draslíka, vápnika, železa, je bohatší na vitamín C ako citrusové plody, obsahuje vitamíny sk. B najmä kyselinu listovú -B9. Kel pripravujeme na rôzne spôsoby, v podobe prívarku, je vhodný do zeleninových fašírok, karbonátkov, polievky, šalátov, výborné sú plnené listy, ktoré môžeme naplniť ľubovoľnými plnkami od mäsa cez zeleninu až po syr.

Potrebujeme

1 ks kel

Náplň do 5 listov

150 g mrkva

150 g zeler

50 g špicatá kapusta

3 strúčiky cesnak

1 ks vajce

2 PL jemné bezlepkové ovsené vločky

himalájska soľ

mleté čierne korenie

majoránka

drvená rasca

kurkuma

avokádový olej

Príloha

Biele, ružové batáty, zemiaky a maslová tekvica.

maslo

Postup

Kel rozoberieme na listy, aby sa dobe plnili, potrebujeme aby boli mäkké. Najlepšie to dosiahneme ak ich naparíme v pariacom hrnci. Naparené listy vyberieme a necháme vychladnúť.

Mrkvu, zeler očistíme a nastrúhame na strúhadle. Kapustu nakrájame na drobno, spolu s mrkvou a zelerom uvaríme v pare. Necháme vychladnúť.

Batáty, zemiaky a tekvicu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme do mäkka.

Vychladnutú zeleninu vyžmýkame z prebytočnej vody. Pridáme soľ, koreniny, pretlačený cesnak, vajce, premiešame.

Ovsené vločky zalejeme trochou vody, viac menej pokvapkáme a necháme pár minút zmäknúť, vznikne nám hustejšia hmota.

Ovsené vločky pridáme k zeleninovej zmesi a dôkladne vymiešame.

Zmes máme pripravenú a môžeme plniť kelové listy. Postupujeme podobne ako keď plníme kapustné listy.

Plech na ktorom budeme naplnené listy zapekať vystelieme papierom na pečenie, vytrieme olejom.

Rúru rozohrejme na 180 o C.

Na vymastený plech poukladáme naplnené kelové listy, jemne pokvapkáme avokádovým olejom a pečieme 20 minút pri 180 o C.

Uvarené zemiaky, batáty a tekvicu zlejeme z vody, (nevylievame, môžeme použiť na polievku) osolíme a polejeme roztopeným maslom, vzniknutá pena nie na závadu.

kel plnený kelový list kelkelzemiaky bataty tekvica

..