Plnený kelový list
Kel patrí medzi kapustovú zeleninu. Je vynikajúcim zdrojom vlákniny, draslíka, vápnika, železa, je bohatší na vitamín C ako citrusové plody, obsahuje vitamíny sk. B najmä kyselinu listovú -B9. Kel pripravujeme na rôzne spôsoby, v podobe prívarku, je vhodný do zeleninových fašírok, karbonátkov, polievky, šalátov, výborné sú plnené listy, ktoré môžeme naplniť ľubovoľnými plnkami od mäsa cez zeleninu až po syr.
Potrebujeme
1 ks kel
Náplň do 5 listov
150 g mrkva
150 g zeler
50 g špicatá kapusta
3 strúčiky cesnak
1 ks vajce
2 PL jemné bezlepkové ovsené vločky
himalájska soľ
mleté čierne korenie
majoránka
drvená rasca
kurkuma
avokádový olej
Príloha
Biele, ružové batáty, zemiaky a maslová tekvica.
maslo
Postup
Kel rozoberieme na listy, aby sa dobe plnili, potrebujeme aby boli mäkké. Najlepšie to dosiahneme ak ich naparíme v pariacom hrnci. Naparené listy vyberieme a necháme vychladnúť.
Mrkvu, zeler očistíme a nastrúhame na strúhadle. Kapustu nakrájame na drobno, spolu s mrkvou a zelerom uvaríme v pare. Necháme vychladnúť.
Batáty, zemiaky a tekvicu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme do mäkka.
Vychladnutú zeleninu vyžmýkame z prebytočnej vody. Pridáme soľ, koreniny, pretlačený cesnak, vajce, premiešame.
Ovsené vločky zalejeme trochou vody, viac menej pokvapkáme a necháme pár minút zmäknúť, vznikne nám hustejšia hmota.
Ovsené vločky pridáme k zeleninovej zmesi a dôkladne vymiešame.
Zmes máme pripravenú a môžeme plniť kelové listy. Postupujeme podobne ako keď plníme kapustné listy.
Plech na ktorom budeme naplnené listy zapekať vystelieme papierom na pečenie, vytrieme olejom.
Rúru rozohrejme na 180 o C.
Na vymastený plech poukladáme naplnené kelové listy, jemne pokvapkáme avokádovým olejom a pečieme 20 minút pri 180 o C.
Uvarené zemiaky, batáty a tekvicu zlejeme z vody, (nevylievame, môžeme použiť na polievku) osolíme a polejeme roztopeným maslom, vzniknutá pena nie na závadu.


..