Pohánkový bulgur s dusenou zeleninou
Pohánkový bulgur sa vyrába z čiastočne uvarených pohánkových krúpov, ktoré sa dobre vysušia a trhajú na malé kúsky. Bulgur sa pripravuje podobne ako ryža, na 1 diel bulguru treba 2-2,5 diela vody, varí sa 7-10 minút a nechá sa dôjsť pod pokrievkou aspoň 15 minút.. Bulgur je pekne sypký, nelepí sa. Hodí sa ako príloha k mäsu, zeleninovým jedlám, do zeleninových fašírok, do šalátov ale aj na sladký spôsob v podobe kaše.
Potrebujeme
50 g suchého bulguru
1 cibuľa
ryžový olej
himalájska soľ
trocha kurkumy
Zelenina
zeleninu si môžeme zvoliť podľa vlastného výberu
1 mrkva
špicatá kapusta
1 čl xukor
mleté čierne korenie
¼ čl kari korenie
himalájska soľ
maslo ghee
Postup
Pohánkový bulgur uvaríme podľa návodu.
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Špicatú kapustu nakrájame na tenké rezance.
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. V kastrólku rozpustíme ryžový olej, pridáme cibuľu a restujeme do sklovita. Pridáme uvarený bulgur,poprášime kurkumou, dobre premiešame, osolíme, chvíľku podusíme na miernom ohni a odstavíme.
Maslo ghee rozpustíme, pidáme xukor, kari korenie, zeleninu a dusíme 10-15 min. Nakoniec osolíme a okoreníme.